Tunus ve Sudan’da hayat pahalılığına karşı eylemler devam ediyor. Eylemlerde şimdiye dek Tunus’ta, kolluk güçlerinin saldırılarında 1 kişi yaşamını yitirirken, 200’den fazla eylemci gözaltına alındı. Eylemler karşısında iktidardaki, seküler Nida Tunus- muhafazakar An Nahda koalisyonu bazı tavizler vererek, dar gelirli aileler için ayrılan bütçeyi 70 milyon dolar artıracaklarını ve ücretsiz sağlık hizmeti verileceğini duyurdu. Buna karşın eylemciler sokakları terk etmiyor. “Yoksulluk ve açlığa” karşı sloganlar atan, aralarında iktidardaki, Müslüman Kardeşler bağlantılı An Nahda yanlılarının da bulunduğu eylemciler, “hırsız” olarak nitelendirdiği iktidara karşı geri adım atmamakta kararlı. Dün, Zeynel Abidin bin Ali’nin 23 yıllık iktidarının, yapılan eylemler karşısında devrilişinin yıl dönümüydü. 2011’de eylemlerin başladığı Habib Burgiba Meydanı’nda bir araya gelen eylemciler, yedi yıl önceki “İş, Özgürlük, Onur” sloganını tekrar attı. Tunus’taki eylemler 7 Ocak’ta açıklanan 2018 bütçesinde katma değer vergilerinin artışı ve kemer sıkma politikalarının hayata geçirileceğinin açıklanmasının üzerine başlamıştı.
Sudan’da da ekmek fiyatının iki katına çıkarılması üzerine başlayan sokak eylemleri yayılıyor. 5 Ocak günü açıklanan zamlar sonrası, sokaklarda araba lastikleri yakılarak barikatlar kuruldu. Hartum, Gezira, Senmar, Nyla, El-Geneyna kentlerindeki eylemlerde yaşanan polis saldırılarında da bir lise öğrencisi katledildi. Sudan’da 2016 sonlarında, devlet tarafından benzin, ilaç ve şekere yapılan zamlar sorası grev ve eylemler yapılmış, 2013’te de yine benzer nedenlerle yapılan eylemlere kolluk güçlerinin saldırılarında en az 200 eylemci katledilmişti.
Tunus ve Sudan’daki eylemler, bu bölgelere yakın bir coğrafyada, Mısır’da yapılan ve Ekmek intifadası adı verilen sokak eylemlerini akla getirdi. Mısır’ın toplumsal mücadele tarihinde önemli bir yeri olan “Ekmek İntifadası” eylemlerinde 18-19 Ocak 1977’de, Dünya Bankası ve IMF yaptırımları nedeniyle yine temel gıdalara yapılan zamlar sonrası Mısır’da yüz binlerce ezilen sokaklara çıkmış, dönemin Mısır Cumhurbaşkanı Enver Sedat’ın emriyle ordu güçleri eylemcilere saldırmıştı. Mısır’daki “Ekmek İntifadası” 79 kişinin katledilmesi, en az 1000 kişinin tutuklanmasına rağmen devlete geri adım attırmış ve zamlar geri alınmak zorunda kalmıştı.