Hamile Kalan 115 Çocuk, Hastane Kayıtlarında Gizlenmiş

Küçükçekmece ilçesindeki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Çocuk Hamile skandalı. Bu hastaneye son 5 ayda 18 yaşından küçük 115 çocuğun hamile olarak geldiği ancak bunların kayıtlarının saklandığı ortaya çıkarıldı. Ancak daha da vahimi, hastane sorumlularına soruşturma açılmasına valiliğin izin vermemesi ve hatta bu durumu ortaya çıkaran çalışana sürgün cezası verilmesi.

 

Olay, sosyal hizmet uzmanı olarak çalışan Ş.İ.N.’in eski kayıtları incelemesi sırasında farkedildi. Bu durumu hastanenin psikologu I.Ö. ile birlikte durumu tutanak altına aldı ancak olay bu kadarla da sınırlı değildi.

1 Ocak 2017 ile  9 Mayıs 2017 arasında hastaneye gelen 115 çocuğa ilişkin kayıtları tek tek inceleyen Ş.İ.N. bu çocuklardan 38’inin 15 yaşından küçük olduğunu ortaya çıkardı. 15 yaş altı hamileliğin rıza aranmaksızın çocuğun cinsel istismarı kapsamında olduğu belirtilen 12 Haziran 2017 tarihli tutanak da  Ş.İ.N. ve I.Ö. tarafından imza altına alındı.

Durum hastane yönetimine bildirildi. Ancak, bildirime rağmen işlem yapılmaması nedeniyle Küçükçekmece başsavcılığına ihbarda bulunuldu. Savcılığın talebiyle sorumlu görülen başhekim yardımcısı A. A. ve N.D. için İstanbul valiliğinden soruşturma izni istendi.  Ancak valilik 4 Aralık 2017 tarihli yazısıyla talebi reddetti. Valilik yazısında, kayıtlara göre adli görevin ihmal edilmediği, görevliler hakkında görevi kötüye kullanma suçunun oluşmadığı kaydedildi.

Olaylar bununla da kalmadı, önce tutanak tutan, daha sonra konuyu savcılığa bildiren Ş.İ.N. hakkında inceleme başlatıldı. Ş.İ.N. inceleme görevlisi doktor M. A.’ya geçen 26 Aralık’ta verdiği ifadede, 18 yaş altındaki hamile çocuklara ait kayıtların birim dışında çalışan hiç kimseyle paylaşılmadığını kaydetti. Hakkında inceleme yürütülen Ş.İ.N.’nin görev yeri iki kez değiştirildi.