II. Dünya Savaşı’nın son yıllarında kurulan İngiliz yardım kuruluşu Oxfam, dünyadaki milyarder patlaması ve gelir adaletsizliğine dikkat çektiği raporunu açıkladı.
Dünya Ekonomik Forumu öncesinde “Çalışmayı ödüllendir, zenginliği değil” adlı raporunu açıklayan Oxfam, dünyanın en varlıklı yüzde 1’lik kesiminin geçen yıl yaratılan küresel servetin yüzde 82’sine sahip olduğunu, ancak nüfusun en yoksul yüzde 50’sini oluşturan 3.7 milyar kişinin ise bu pastadan hiçbir pay alamadığını vurguladı.
Rapora göre, 2010 yılından bu yana milyarderlerin serveti sıradan çalışanlara göre altı kez daha hızlı büyürken Mart 2016 ile Mart 2017 arasında her iki günde bir yeni bir milyarder ortaya çıktı ve milyarderlerin sayısı rekor bir seviye olan 2043’e ulaştı.
Davos’taki zirveye katılacak olan Oxfam’ın direktörü Winnie Byanyima yaptığı açıklamada “Milyarder patlaması gelişen bir ekonominin işareti değil, başarısız olan ekonomik sistemin belirtisidir” dedi.
GENEL MÜDÜRLERİN 4 GÜNLÜK MAAŞI İŞÇİNİN ÖMÜR BOYU KAZANDIĞINA EŞİT
Rapora göre, dünyanın en büyük beş moda markasının genel müdürlerinin maaşlarının sadece dört günlük toplamının Bangladeş’teki tekstil işçilerinin bir hayat boyu kazandığından daha fazla olduğu açıklandı.
Byanyima “Kıyafetlerimizi yapan, telefonlarımızı monte eden ve yiyeceklerimizi yetiştiren insanlar, istikrarlı bir şekilde ucuz mal tedarikini sağlamak için istismar ediliyor ve şirketlerin ve milyarder yatırımcıların kârlarını arttırıyorlar” dedi.
(Deutsche Welle Türkçe)
Bu durumda Dünya’nın en zengin yüzde 1’lik kesimi, Dünya’nın yüzde 82’lik üretimini çalıyor. 2043 kişi milyarder, 3.7 milyar kişi yoksul.