Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) sözleşmesi kapsamında 130.000 metal işçisinin 2 Şubat’ta başlayacak olan grevi, Bakanlar Kurulu kararı ile “milli güvenlik” bahanesiyle yasaklandı.
Bakanlar Kurulu’nun kararı bugün Resmi Gazete’de yayınlandı. Açıklamada şöyle dendi: “Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal İşçileri Sendikası ve Çelik-İş Sendikası tarafından ekli listede belirtilen işyerlerinde alınan grev kararı ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) tarafından aynı işyerleri için alınmış lokavt kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden dolayı 60 gün süreyle ertelenmesi Bakanlar Kurulu’nca 24 Ocak 2018 tarihinde alınmıştır.”
Kararda her ne kadar erteleme yapılacağı belirtilse de bu tabir gerçekte grevin yasaklanması anlamını taşıyor. Çünkü Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na göre Bakanlar Kurulu tarafından 60 gün süre ile ertelenen bir greve yeniden başlamak mümkün değil. Bu da yasaklama anlamına geliyor. Bu 60 gün içinde ya işverenle anlaşılacak (ki grev zaten işverenle anlaşılamaması üzerine alınan bir karardır) ya da bu sürenin sonunda Yüksek Hakem Kurulu’na gidilecektir. Yüksek Hakem Kurulu’nun vereceği karar da kesindir ve böylece greve devam edilmesi kanunen yasaklanmış olmaktadır.
Öte yandan bu grev yasaklama, OHAL ile gelen yeni bir durum değil. Bakanlar Kurulu’nun “genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu nitelikte olması” şartı ile sınırlı grev erteleme yetkisinin KHK ile genişletilmiş olsa da metal işçilerinin grevi “milli güvenliği bozucu” olduğu bahanesiyle yasaklandı.
Olağan dönemde de Olağanüstü hal (OHAL) şartlarında da patronların, işçileri yoksulluğa ve açlığa mahkum etmesi milli güvenliği bozmazken işçinin hakkını araması milli güvenliği tehdit etmeye devam ediyor(!)