Guetamala’da yaklaşık 2 yıldır araştırmalar yürüten arkeologlar, havadan-lazer sistemli tarayıcılarla yer altında kalmış, Maya dönemine ait yüzlerce yapı buldu.
Perşembe günü açıklama yapan arkeologlar, bölgede geniş çaplı tarım arazileri ve sulama kanalları bulduklarını söyledi.
Bugüne kadar Maya halkının nüfusunun daha düşük olduğu düşünülüyordu. Ancak, elde edilen yeni bulgularla beraber bu sayının kabaca 10 milyon olabileceği açıklandı. Bu sayı günümüz koşullarına göre düşük bir sayı olarak görülebilir ancak Mayaların yaşadığı dönemlerde dünya nüfusunun 100 ile 300 milyon arasında olduğunu hesaba katarsak bu büyük bir yerleşim demek.
Araştırmalar aynı zamanda, tarımla uğraştıkları hali hazırda zaten bilinen mayaların bulundukları toprakların düşünülenden çok daha büyük bir bölümünü tarım için kullandıklarını açığa çıkardı.
Şehrin içerisinde piramitlerin bulunduğu 4 büyük ayin merkezi ve 60 binden fazla ev bulunuyor.
Günümüze Kadar Saklanmış
Pek çok antik şehir günümüze kadar çeşitli sebeplerle tahribata uğrasa da, keşfedilen bu yeni yerleşim yeri ormanda bulunmasının bir getirisi olarak günümüze kadar neredeyse hasarsız bir şekilde gelmeyi başarmış. Bölgede yetişen ağaçlar, şehrin göz önünde durmasını engellemiş ve zamanla yükselen toprak tabakası şehrin yapısını güvenceye almış.