Peru Meclisi’nde tartışılan ve öğrencilerin “staj” adı altında 3 yıl boyunca köle gibi, ücret verilmeden çalıştırılmasının önünü açacak olan yeni yasaya karşı öğrenciler sokakta.
Tartışılmakta olan yeni yasaya göre, şirketler, teknik üniversitelerde eğitim gören öğrencileri 3 yıl boyunca çalıştırabilecekler. Özünde modern kölelik olan bu çalışmalar, “staj” adında gerçekleştiği için şirketler öğrencilere maaş vermemeyi seçebilecekler. Bizlerin hayatından daha fazla çalarak ceplerini doldurmanın peşinde olan patronların ise maaş verme opsiyonunu kullanmayacağı apaçık ortada.
3 yıl boyunca günde aralıksız 4 saat ve tatil günlerinin olmadığı bir kölelik statüsünde “staj” yapmak istemediklerini söyleyen öğrenciler Peru’nun Lima şehrinde, yasaya karşı dün sokaklarda eyleme başladı.
Dayanışmayla Büyüyen Eyleme Polis Saldırdı
Teknik üniversite öğrencileriyle dayanışma gösteren, Peru Roma-Katolik Üniversitesi, Ulusal Mühendislik Üniversitesi’nin yanı sıra San Marcos ve San Martin Üniversiteleri’nden öğrencilerde Lima’daki eylemdeydi.
Polis, öğrencilerin eylemine biber gazı ve tazyikli suyla saldırdı, pek çok öğrenci yaralandı.
#Peru: Police launch brutal crackdown on students who took to the streets in #Lima to protest a controversial ‘youth slave law’, on Feb 23. #LeyDeEsclavitudJuvenil #LeyPulpin pic.twitter.com/hEosHbtKWd
— ubique (@PersonalEscrito) 24 Şubat 2018
“Fujimorist” Yasa
Yasa,1990 ve 2000 yılları arasında iktidar olan, devrimcileri katleden Alberto Fujimori‘nin meclisteki yandaşları tarafından destekleniyor. Fujimori, iktidarda olduğu yıllarda, sayısız devrimcinin katliamından sorumlu olan Fujimori, 2000 genel seçimlerinde kaybedince ülke dışına kaçar. Şili tarafından 2007 yılında Peru’ya iade edilir ve aynı yıl çeşitli yolsuzluk davalarından ve gerçekleştirdiği katliamlar sebebiyle hapse atılır. 2017’de mahkeme tarafından affedilen Fujimori’nin serbest kalması dolayısıyla, Peru’da çeşitli eylemler yapılmıştı.
Toplumsal muhalefet bu yasayı “Yeni Posa Yasası” olarak tanımlıyor. Buna benzer Fujimorist bir yasa daha önce meclisten geçmiş ancak bir yıl sonra iptal edilmişti. “Posa” denilmesinin sebebi ise, meyveleri sıkarak suyunu çıkartmak deyiminden geliyor, çünkü bu yasalar adeta gençliğin suyunu sıkıyor.