Fındıklı Halkı HES İçin Gelenleri Vadiden Kovdu

Rize Fındıklı’da Arılı Vadisi’nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen heyet inceleme yapmak istedi. Vadinin ‘Doğal sit’ özelliğinin kaldırıp, Hidroelektrik Santral (HES) projelerinin önünün açılacağını iddia eden vatandaşlar, heyetin önünü 4 ayrı yerde kesti. Tartışmaların üzerine heyet inceleme yapamadan vadiden ayrılmak zorunda kaldı.

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nca flora, fauna ve endemik türler açısından özel bir alan olduğu için 7 yıl önce doğal sit alanı ilan edilen Arılı Vadisi’nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nden gelen heyet, ‘Potansiyel Doğal sit alanlarının ekolojik temelli bilimsel araştırma projesi’ kapsamında inceleme yapmak istedi. Heyetin yapacağı inceleme ile vadinin ‘Doğal sit’ özelliğinin kaldırıp, Hidroelektrik Santral (HES) projelerinin önünün açılacağını söyleyen halk, heyetin önünü Yaylacılar köyünde kesti.

3 araçlık konvoyu durduran halk, heyete ‘Burası bizim yaşam alanımız’ diyerek   ‘Bütün köyün canını alın, ondan sonra ancak dereyi alırsınız’ ifadeleri ile tepki gösterdi. Tepkiler üzerine heyet köyden ayrıldı. Heyetin yolu 3 ayrı noktada daha kesilerek vadiye girmeleri engellendi.