Linç Edene Değil Linç Edilene Dava

Kocaeli Üniversitesi öğrencisi Ferhat Duymak’ı linç eden kişiler hakkında başlatılan soruşturmaya takipsizlik verildi. Olaydan sonra okulu bırakarak Cizre’ye dönen Duymak hakkında ise linç edilmesine neden olan sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek dava açıldı.

Kocaeli Üniversitesi’ne bağlı Karamürsel Fakültesi’nde Gemi Makine İşletme Bölümü öğrencisi Ferhat Duymak, 2 Eylül 2017 akşamı kaldığı Gazanfer Bilge Öğrenci Yurdu’na döndüğü sırada faşistler tarafından linç edildi. 50-60 kişilik ırkçı bir grup tarafından durdurulan Duymak, Cizre’de 14 Aralık 2015 ve 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında, sosyal medya üzerinden başlatılan #Cizredekatliamvar hastagıyla, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın fotoğrafının da bulunduğu paylaşım gösterilerek, “Sen HDP’lisin, PKK’lisin” denilerek darp edildi.
Şikayet üzerine Karamürsel Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından darp olayına karışan öğrenciler Emre Küçük, Koray Metin ve Mahmut Muhammet Çetin hakkında soruşturma başlatıldı.  Dosya kısa bir süre sonra, “Kovuşturmaya yapılmasına yer olmadığına” denilerek kapatıldı.
LİNÇ EDİLEN DUYMAK’A DAVA AÇILDI
Sosyal medya hesaplarındaki, “Suruç’ta katliam var lanetliyoruz”, “Cizre’de katliam var, Gever’de katliam var, artık yeter”, “Bir şehir düşün ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı uygulanıyor ve evine gidemiyorsun ve yine aynı şehri düşünün hat yok şebeke yok internet yok ve ailene sevdiklerine kimseye ulaşamıyorsun ve yine aynı şehirde rastgele evlere insanlara sıkılıyor çocuk yaşlı demeden umarsızca insanlar öldürülüyor ve hiçbir medya bunu yazmıyor” şeklindeki paylaşımlar savcılık iddianamesinde suç sayıldı.
Kocaeli 4. Asliye Ceza Mahkemesi ve Kocaeli 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yetkisizlik kararı verilen iddianame, Kocaeli 6. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
“Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla cezalandırılması talep edilen Duymak, Kocaeli 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak.