“Yaşamı Yok Etme” Zirvesi İstanbul’da Gerçekleşecek

Sinop, Mersin ve Kırklareli’nde yapılması planlanan nükleer santraller bölge halkının tepkisine rağmen yapılma aşamasına doğru ilerlerken, şimdi de nükleer enerji patronları Türkiye’de zirve yapacak.

Medya sponsorluğunu Sputnik’in, ana sponsorluğunu da Rusya Devlet Nükleer Enerji Kurumu ‘un (Rosatom) üstlendiği Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi, 6-7 Mart 2018’de Pullman İstanbul Convention Center’da gerçekleşecek.

Zirveye reaktör işleten ve santral inşaatı yapan firmalarla Türkiye, Ortadoğu ve Afrika’daki nükleer projelerinin bir parçası olmak isteyen şirketler katılarak, yeni talan projelerin ön giriş anlaşmalarını yapacaklar.

Avrupa’da Durum Nedir?

Avrupa’daki nükleer santrallerin kullanım süreleri dolduğundan dolayı santraller kapatılıp, nükleer atıklar para karşılığı kendi topraklarına gömülmesine izin veren Afrika ülkelerine satılıyor. Gelinen noktada kapitalizmin çılgın enerji ihtiyacını karşılayamayan nükleer santraller, aktif haldeyken patlama, sızıntı gibi risklerin dışında kullanımı bittikten sonrada ortaya devasa bir nükleer atık bırakıyor. Avrupalı devletler bunu başka halkların yaşamlarını yok ederek “çözse de” nükleer enerji başlı başına yaşam için büyük bir tehdit oluşturuyor.