Gazi Katliamı’nın 23. Yılında Anmalar Gerçekleştirilecek

12-13 Mart 1995 tarihlerinde Gazi Mahallesi’nde 22 kişinin devlet tarafından katledilişinin üzerinden 23 yıl geçti.

Gazi Mahallesi’nde Ne Olmuştu ?

12 Mart 1995 tarihinde, Gazi Mahallesi’nde 4 kahvehane tarandı. 67 yaşındaki Alevi dedesi Halil Kaya yaşamını yitirdi. Olayın duyulması üzerine; Alevilerin çoğunlukta olduğu binlerce kişi, meselenin var olan bir Sünni- Alevi çatışmasından ziyade devlet provokasyonu olduğunun farkındalığıyla ve “Düşman camide değil, karakolda.” şiarıyla, Gazi Polis Karakolu’na doğru yürüyüşe geçti. Karakolda bulunan polisler tarafından, kalabalığın üzerine ateş açıldı ve bir kişi daha yaşamını yitirdi. Ertesi gün, İstanbul’un çeşitli semtlerinden Aleviler ve devrimciler Gazi Mahallesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Kolluk kuvvetleri doğrudan hedef gözeterek kalabalıkların üzerine ateş açtı. İlerleyen günlerde, devlet; mahallede sokağa çıkma yasağı ilan etti. Fakat bu, gösterilen direniş sayesinde fiilen hayata geçirilemedi. 15 Mart günü direniş ve beraberinde devlet şiddeti, Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’ne sıçradı. Burada da kolluk kuvvetlerinin insanların üzerine ateş açması sonucu, 5 kişi yaşamını yitirdi. Gazi Mahallesi’ndeki olayların yatıştığı 16 Mart günü, 17 kişinin yaşamını yitirdiği öğrenildi. Daha önce OHAL valiliği de yapan Hayri Kozakçıoğlu, katliam sırasında İstanbul valisi idi.

PİRHA’ya konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sultangazi Şubesi Gazi Şehitleri Cemevi Başkanı Göksel Fidan, şunları söyledi.

“12 Mart 1995’de katledilen canlarımızın esasına baktığımızda bir sistemin baskı ve zorbayla sömürü düzenini yönetmesi meselesinden hareketle canlarımızı yitirdik. Bugünde aynı şeyleri yaşıyoruz. Yani o günden bugüne katillerin cezalandırılmamasıdan hareketle adalet talebimiz en öndedir. Yani yine biz adalet isteyerek, hesap sormak bilinciyle bu faaliyetlerde yerlerimizi alıyoruz. Ailelerimizde bu şekilde düşünüyor. Ailelerimizin ortak kararı adalet özleminin gerçekleştirilmesidir. Bizim derdimiz, doğalında adaleti tecelli edecek şekilde bir mücadele hattını geliştirmek, bütün aykırılıklara rağmen bu zulme uğrayan etnik kimliği ve inanç kümesi ne olursa olsun tüm halkımızın bir araya gelip hesap sorma bilincini geliştirmek anlamındaki faaliyetleridir.

Bu da bizim çağrımızdır; kimsenin etnik kimliği ve inanç kümesi değil insan olması önemlidir. Yani burada insanlarımız, ailelerimiz, 23 yıldır alet bekliyor. Adalet var mı şu anda? Yok. İki dudağın arasında. Bugün geldiğimiz koşullar 1995’den çok daha farklı. Birçok ilimizde evlerin, ilçelerin, illerin darmadağın edilmesi, insanların katledilmesini göz önüne aldığın zaman 95’teki katliam bunun bir provasını andırır asasında. O daha geliştirilmiş sistem tarafından zorbalıkla bu ülkeyi yönetememe krizden hareketle zorbalıkla yönetebilecekleri bir anlayışı halka kabul ettirmeye çalışıyorlar. Ama Anadolu halkı bunu kabul etmez.

Bugünkü suskunluğu yarının daha güçlü çıkışlarına sebep olacak. Çünkü Anadolu ihtilalleri bizim önümüzde duruyor. Geçmişte de Anadolu ihtilallerinde insanların zalimin zulmü altında  ezildikleri günlerden bu güne nasıl direnmişlerse bizim de Alevi halkı olarak da ulularımızın, Pirlerimizin, önderlerimizin önümüze koyduğu bir Anadolu ihtilalleri gerçekliği var. Baba İhsakların, Baba İlyasların, Şeyh Bedrettinlerin, Hubyarların, Pir Sultan Abdal’ın Seyit Rıza’nın sayamayacağımız kadar değerlerimizin kendi süreçlerinde yaptıkları neyse zalimin zulmüne karşı duruşları neyse bizimde duracağımız nokta burasıdır. Bu anlamda da devam edeceğiz.”

PİRHA’nın hazırladığı Röportaj Videosu:

12 MART GAZİ ANMA PROGRAMI
 -11 Mart 2018 Pazar:
– 09.00’da Eski Karakol’da toplanıp, Alibeyköy ve  Okmeydanı Mezarlığı’ndaki şehitlerimizin anmasına katılım
-18.00’de Panel (Gazi Cemevi Konferans Salonu)
-12 Mart Pazartesi
– 11.00 Gazi  Cemevi’nde toplanma ve eski Karakol’a yürüyüş
-12.00 Eski postane önünde basın açıklaması yapılması ve karanfil bırakılması
-12.30 Gazi Mezarlığı’na yürüyüş
-14.00 Gazi Mezarlığı’nda basın açıklaması ve anma
– 15.00 Gazi Şehitleri Cemevi’nde yemek

– 15 MART ÜMRANİYE ANMA PROGRAMI
15 Mart Perşembe
-12.00 PSAKD Ataşehir Cemevi’nde toplanıp, şehitlerin mezar anmasına katılım
-15.00 PSAKD Ataşehir Cemevi’nde toplanma, yürüyüş ve basın açıklaması
-16.30 PSAKD Ataşehir Cemevi’nde yemek