İngiltere, Ajan Skripal’in Zehirlenmesinden Rusya’yı Sorumlu Tuttu

İngiltere Başbakanı Theresa May “Eski Rus ajanı Skripal’in ve kızının Rusya tarafından geliştirilen askeri nitelikte, sinir sistemi üstünde etkili bir maddeyle zehirlendiği artık anlaşıldı. Hükümet, Rusya’nın Sergey ve Yulia Skripal’e karşı yapılan eylemden sorumlu olmasının muhtemel olduğu sonucuna vardı.” dedi.

İngiltere Başbakanı Theresa May, eski Rus ajanı Skripal’in zehirlenmesi olayından Rusya’yı sorumlu tuttu.

İngiltere Başbakanı ayrıca olayın yalnızca eski bir Rus casusa yönelik bir saldırı olmadığını, aynı zamanda İngiltere’deki sivillerin de hayatlarını tehlikeye atan bir saldırı olduğunu belirtti.

Theresa May, İngiltere’nin Rusya’yla ilişkisinin eskisi gibi devam edemeyeceğini, Rusya’dan bu olayla ilgili bilgi talep ettiklerini de ekledi.

Sergey ve kızı Yulia Skripal, Pazar günü bir alışveriş merkezinde bir anda hastalanmış, ardından sokaktaki bir bankta bilinçsizce yatarken bulunmuştu.

Sergey Skripal kimdir?

Sergey Skripal adlı eski casus, Soğuk Savaş’ın ardından kurulan GRU adlı istihbarat teşkilatında görevliydi. Rus ajanlarının isimlerini para karşılığında İngiliz gizli servisi MI6’e satmakla suçlanan Skripal, Rusya Federasyonu Federal Güvenlik Teşkilatı (FSB) tarafından 2004 yılında yakalanmış ve 2006’da görülen gizli bir dava ile 13 yıl hapse mahkum edilmişti.

Skripal, ABD’de yakalanan 10 Rus ajanının serbest bırakılması için 2010 yılında varılan casus takası anlaşmasıyla serbest bırakılmıştı. Skripal, takasın ardından İngiltere’ye sığınmıştı.