CIA’in Başına Getirilen Ünlü İşkenceci

ABD’de Donald Trump’ın Dışişleri Bakanı Tillerson’un görevine son vermesinin ardından CIA direktörü Mike Pompeo’yu Dışişleri Bakanı atanmış CIA direktörlüğü de böylece boş kalmıştı. CIA Direktörlüğü’ne de tutsaklara yönelik işkenceleri ile gündeme gelen Geri Hapsel getirildi.
CIA’in ilk kadın direktörü olan Gina Hapsel’in 11 Eylül sonrası “terör zanlısı” oldukları iddiasıyla insanları kaçırdığı, “kara delik” denilen merkezlerde işkence  yaptırılması ile ilgili gündeme gelmişti.

2002 yılında CIA’in Tayland’da kurduğu hapishanenin başına getirilmiş olan Haspel’in “kara delik” denen yerde iki Suudi Arabistan’lıya işkence yaptırıp bu işkenceyi de kayıt altına aldığı daha sonra da 2005 yılında işkencenin video kayıtlarını yok etmesiyle uzun bir zaman gündem olmuştu.

Haspel’in CIA Direktörlüğü’ne getirilmesine dair Edward Snowden sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak işkenceye dikkat çekti. Snowden’in paylaşımı şöyle : “Yeni CIA Direktörü, işkence programı ve bu programın yasadışı olarak gizlenmesinde kilit rol oynadı. Adı, Kongre’nin eline geçmemesi için tüm kayıtların imha edilmesi yönündeki çok gizli emirde geçiyor. İnanılmaz.”