İşitme Engelli “Polis Anonsuna Uymadığı” İçin Tutuklandı

Erzurum’un Hınıs ilçesine bağlı İsmail Köyü’nde yaşayan duyamayan ve konuşamayan 51 yaşındaki Sait Kaya, evine yapılan baskın sonucu gözaltına alındı. Çıkarıldığı mahkemenin ardından “polis anonsuna uymadığı” gerekçesiyle tutuklanan Sait Kaya’nın ailesi ve yakınları olaya tepkili. Duyamayan bir adamın polis anonsuna nasıl bir tepki vermesi gerektiğini soran abisi Kaya’nın eşi ve çocuklarının da duyma engelli olduğunu söyledi.

6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında Hınıs’ta gerçekleşen Kobane ile dayanışma eylemlerine katıldığı ve yapılan polis anonsuna uymadığı iddia edilen Sait Kaya’nın avukatı Ümit Teymuroğlu ise şunları söylüyor:

Dosyadaki tek delil yapılan ‘dağılın’ anonslarına uymamış olması. Uymamış olması da gayet normal, çünkü duyma ve konuşma engelli. Hastaneye giderken sadece oradan geçmiş o esnada ‘dağılın’ anonsu yapılmış. Sadece bu kadar. Herhangi bir olaya karıştığına yada bir yere saldırdığına dair tek bir delil yok. Yani olayların üzerinden o kadar süre geçmiş ve hiçbir hukuki delil yok. Tutuklama bu anlamda çok mağduriyet yarattı. Cezaevinde yaşamını idame ettirmesi şartları da bulunmuyor. Sonuç itibariyle konuşma ve duyma engelli, iletişim kurmada ve ihtiyaçlarını karşılamada büyük zorluklar da çekmekte.