Slovakya’da Yolsuzluklara Karşı Eylem

Geçtiğimiz günlerde Slovakya’nın aktuality.sk haber portalında muhabir olarak çalışan 27 yaşındaki araştırmacı gazeteci Ján Kuciak ile sevgilisi Martina Kušnírová,  Bratislava’nın 65 kilometre kadar doğusunda yer alan Velka Maca’daki evlerinde ölü bulunmuştu.

Kuciak genellikle üst düzey devlet memurları ile yöneticileri arasındaki yolsuzluk ve vergi kaçırma olayları üzerine araştırma yapıyor ve haberler yazıyordu.

Kuciak’ın ölümü üzerine açıklama yapan Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Kuciak ile ailesinin yakın zamanda tehdit edildiğini ve son 10 sene içerisinde AB içerisinde öldürülen beşinci gazeteci olduğunu belirtmişti.

Kuciak’ın öldürülmesinin ardından içişleri bakanı Robert Kaliňák istifa etti. İstifanın ardından halk ‘‘Bakanın istifası sadece başlangıç olabilir. Yolsuzlukların standart hale gelmediği, iktidar çevreleri ile organize suç şebekelerinin birlikte çalışmadığı bir toplumda yaşamak istiyoruz,” dedi.

Slovakya halkı yolsuzluklara karşı 16 Mart Cuma günü 40 kasaba ve Berlin, Kopenhag, Madrid gibi 8 ayrı noktada yer alan Slovakya elçilikleri önünde protesto eylemi düzenleyecek.