Göbeklitepe’ye Beton Dökülüyor

Göbeklitepe kazılarını yaşamının sonuna kadar devam ettiren Klaus Schmidt’in eşi, arkeolog Çiğdem Köksal Schmidt kazı alanına beton döküldüğünü duyurdu.

İnstagram üzerinden yapılan açıklamaysa şu şekilde:

Benden başka kimsenin canı acımıyor mu? Burası Göbeklitepe. Taze beton dökülen alanın yanındaki F yapısı (Kaya Tapınağı) adını verdiğimiz bir alan. Üzerinde iş makinalarının eze eze bitiremediği alan da hemen bu neolitik döneme ait mimari kalıntıların üç metre ilerisinde, orada yüzeyinde bir şey göremeyince altında da bir şey yok sanıyorlar ama orada da 1 cm derinlikte anakaya üzerinde nelitik döneme ait kalıntılar var…

Eski ten yollarından kalma ahşaplarla yürüme yolunu aşağıdaki ziyaretçi merkezinin oraya kadar kesintisiz yapacağız, kesinlikle SİT alanına beton dökmeyiz, asfalt yapmayız emişlerdi Klaus hayattayken. Onun yapılmasını istemediği, Göbeklitepe’yi tahrip edeceğini bildiği her şeyi koştura koştura yapıyorlar. Bu sabah Göbekli Tepe’yi ziyaret ettiğimde nasıl hızlı bir tahribat vardı, anlatamıyorum. Ben tahribat diyorum, onlar Doğuş yol yapıyor, zaten projede vardı diyorlar. Bir tane arkeolog, bakanlık temsilcisi, müze görevlisi yok aralarında. Bir arkeolog çevre gezisi yaparken bile neredeyse bakanlık temsilcisi olmadan dolaşamazken, ihale alan inşaat şirketlerine SİT alanlarında süresiz dolaşım ve ne istersen onu yap izni mi verliyor?