Hayat Pahalı, Bazı “Hayatlar” İse Daha Pahalı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2017 yılında toplanan verilerle bir çalışma yaparak, en pahalı şehirlerin İstanbul, İzmir ve Ankara; en ucuz şehirlerin ise Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan olduğunu belirledi.

Fiyat ortalamasının yüzdelik değer üzerinden değerlendirildiği araştırmada İstanbul, birçok kategoride yüzdelik sınırı aşarak en pahalı şehir oldu.

Değerlendirme ölçütlerinden bazıları şu şekilde :

Gıda ve meşrubatta en ucuz Urfa ve Diyarbakır

– Gıda ve alkolsüz içecekler ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 111,0 ile İstanbul’da. En düşük iller 94.9 ile Şanlıurfa ve Diyarbakır.

– Alkollü içecekte fiyatlar tüm coğrafyada neredeyse aynı. En yüksek fiyat düzeyi 100.2 ile Urfa ve Diyarbakır’da. En düşük fiyat düzeyi 99.8 ile Aydın, Denizli ve Muğla’da.

Giyim, ulaştırma ve ev eşyası:

– Giyim ve ayakkabı ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi 110.6 ile İzmir’de. En düşük iller 84.1 ile Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan.

– Ulaştırma fiyatlarının en yüksek olduğu il yüzde 107.1 ile İzmir, en düşük iller 93.5 ile Urfa ve Diyarbakır.

– Ev eşyası ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi 108.7 ile İzmir’de, en düşük iller 89.5 ile Hatay,Maraş ve Osmaniye.

 

Ankara’da lokantada doymadan kalkılır

– Lokanta ve oteller ana grubunda en yüksek fiyat düzeyi endeksi 118.3 ile Ankara’da gerçekleşti. En düşük iller 91.7 ile Hatay, Maraş ve Osmaniye.

– Sağlık ana grubunda de en yüksek fiyat düzeyi endeksi 145.3 ile Ankara’da gerçekleşti. En düşük iller 73.8 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt.