Ethem Sarısülük’ün Katilinin Yılan Hikayesine Dönen Cezasında “Arttırma”

 

Taksim Gezi İsyanı sürecinde Ankara’daki eylemlerde polis kurşunu ile yaşamını yitiren Ethem Sarısülük için açılan davada katil polisin para cezası 10 bin liradan 15 bin liraya çıkarıldı.
Ankara’da 1 Haziran günü katil polis Ahmet Şahbaz tarafından başından vurularak yaşamını yitiren Ethem Sarısülük ile ilgili Ankara 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde “olası kastla adam öldürme” suçundan dava açılmıştı. Davada katil polis 7 yıl 9 ay hapis cezası almıştı. Yargıtay 1’inci Ceza Dairesi, kararı usulden bozarak, dosyayı yerel mahkemeye gönderdi. Ardından davanın güvenlik gerekçesiyle Aksaray’da görülmesine karar verilmiş tutuklu olan polis memuru Şahbaz da tahliye edilmişti.

Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde 19 Aralık 2016 günü görülen davada bu defa katil polis AHmet Şahbaz’a “taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası verildi. Sonra türlü indirim uygulamaları ile ceza 1 yıl  4 ay 20 güne indirilmiş ve hapis cezası daha sonra 10 bin 100 lira adli para cezasına çevirdi.

Bu karar ile Yargıtay’a giden davayı Yargıtay tekrar bozdu. Dava bugün Aksaray Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görüldü. Ahmet Şahbaz’ın SEGBİS ile katıldığı duruşmaya Ethem’in annesi Sayfi Sarısülük ve kardeşi İkrar Sarısülük de katıldı. Mahkeme heyeti, 10 bin 100 lira olan para cezasını sözde arttırarak 15 bin 200 liraya çıkardı.