İstanbul’da Newroz Ateşi (Güncelleniyor)

11:30 İstanbul’daki Newroz, Bakırköy Halk Pazarı’nı dolduran onbinlerin katılımıyla başladı. Sabah erken saatlerden itibaren alana girmek isteyenlerle polis arasında flama ve dövizler yüzünden sık sık gerginlikler yaşandı. Polis yöresel kıfayetli olanların dahi içeriye girmesine engel oldu.

12:00 Alanda kurulan led ekranlarla Amed Nevroz’u canlı gösteriliyor.

12:30 Polis arama noktalarında 30’a yakın kişiyi gözaltna aldı.

12:45 Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve demokratik kitle örgütleri de Newroz alanında yerlerini almaya başladılar. Alanda sık sık  “Newroz pîroz be”, “Biji berxwedana Efrîne” sloganları duyuluyor.

13:00 Hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasıyla beraber program başladı.

14:00 Alanda Newroz ateşleri yakılmaya başlandı.

14:20 EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, çağrıcı kurumlar adına hazırlanmış ortak metnin Türkçe’sini okudu. Metnin Kürtçesini ise Halkların Demokratik Partisi İstanbul İl Yönetiminden Mehmet Ali Soyal okudu.

14:40 HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik Kürtçe yaptığı konuşmasında Newroz’u kutladı. Birlik, konuşmasında “Biz özgürlüğümüz için yürüdük. Kimse bu kahraman halkın karşısında duramaz. Bugün Afrin’de gençlerimizin kanını döküyorlar. Her bir zeytin tanesi özgürlüğü yükseltiyor. Kan dökücüler iyi bilsin her gencimiz kan emici Dehak’a karşı Demirci Kava’ya dönüşmüştür.” ifadelerine yer verdi.

14:50 Partizan, polis engeli nedeniyle alana giremedi.

15:10 İstanbul’da toplam gözaltı sayısının 47 olduğu bildirildi.

15:20 Grup Vardiya sahneye çıktı.

15:40 Tutuklu vekiller Leyla Güven, Mehmet Aslan, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Sebahat Tuncel, İdris Baluken, Ayla Akat Ata’nın gönderdikleri Newroz mesajı HDP İstanbul İl Yönetiminden Nevin Kılay tarafından okudu. Mesajda “Tarih Demirci Kawa’nın heykelini yıkan barbarları değil, Demirci Kawa gibi direnen mazlumları onurlandıracaktır. Umudun, Demokrasinin, özgürlüğün adı olan sizler!” denildi.