Eyleme Katılmanın Cezası “Alkollü Mekanlara Giriş Yasağı” Olur mu?

 

Gün geçmiyor ki OHAL sürecinin yargılama saçmalıkları ile karşılaşmayalım. Amed’de slogan attıkları için “örgüt propagandası” yapmaktan yargılananlara 10 ay hapis cezası verildi. Hapis cezalarından biri için HAGB(Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) uygulanırken bir diğer  10 ay hapis cezası ” Alkollü mekanlara giriş yasağı” olarak dönüştürüldü.

Amed’de KHK ile kapatılan TUHAD- FED’den ( Tutuklu Hükümlü Aileleri Hukuk Dayanışma Dernekleri Federasyonu) Mehmet Temizyüz ve Nevzat Güney 15 Şubat eylemlerine katıldıkları gerekçesiyle “terör örgütü propagandası yapmak” ile yargılanıyordu. Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen davada Temizyüz, okuduğu basın metnini kendisinin hazırladığını, içeriğinin barışa yönelik olduğunu, şiddet ve propaganda içermediğini, ifade özgürlüğü kapsamında yaptığını ileri sürerek beraat talep ederken  Nevzat Güney ise eylemde slogan atmak gerekçesiyle propagandadan yargılandı.

Mahkeme 9 Kasım 2017 günü karar vererek Mehmet Temizyüz ve Nevzat Güney’in üzerlerine atılı suçları işlediklerine kanaat getirerek 10’ar ay hapis cezası verdi. Nevzat Güney için HAGB uygulandı. Ancak Mehmet Temizyüz için söz konusu kararın daha önce uygulanması nedeniyle sanığın cezasını, ‘alkollü içki servisi yapılan eğlence merkezlerine, barlara ve lokantalara girme yasağı’ tedbirine çevirdi. Mahkemelerin eylemlere katılan  insanlara getirdiği alkollü mekanlara gitme yasağı ile ne anlatmaya çalıştığı ise tartışma konusu oldu.