10 Ekim Ankara Katliamı’nın 8. Duruşması Tamamlandı

10 Ekim Ankara Katliamı’nın 8 duruşmasının bugün 2. günüydü. 2. günün sonunda duruşma sonlandı. Bu duruşmada IŞİD’li Yunus Durmaz’a ait mail yazışmalarının detayları ortaya çıkarıldı. Maillerde yeni detaylar yer alırken katliamın nasıl planlandığına dair de Suriye’deki IŞİD’lilerden izin istendiği ortaya çıktı.

Yunus Durmaz’a ait  maillerde “Bu ayın (Ekim 2015) birinden itibaren bu ameli 5 kez yapalım diye cevap istedim, cevap ayın dokuzunda Ebu Talha’yla geldi. Ben de aceleyle tertip yaptım” diyerek Suriye’deki IŞİD çeteçilerinden nasıl izin istediği ortaya çıkmış oluyor.

“Kundi önden gözcü olarak gidecek, yolsa polis araması olursa arkadan gelen Ebu Bera’ya haber edecek ve ara mesafaleri en az 30 dakika olacak. Daha sonra Davud’un verdiği adrese kardeşleri bırakacak oradan onlar da taksiye binerek hedef bölgeye gidecekti” diyerek katliam planı ayrıntıları ile anlatılıyor.

Mail detaylarının ardından avukatlar söz alarak IŞİD çetesinin nasıl katliamlar planladığını vurgulayarak ve x,y,z denilerek tespit edilmeyen çetecilerinde tespitinin yapılmasını istediler.

Ayrıca savcılık, üç müşteki katılım talebinin kabulü, hakkında yakalama kararı bulunan sanıkların aranma ve yakalama kararı ile ilgili işlemler konusunda Emniyet Genel Müdürlüğü’nden bilgi istenmesi, Gaziantep 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2017/428 sayılı dosyasının bir kopyasının istenmesi, müşteki ve katılan vekillerinin tanık dinletme taleplerinin yeniden reddi, değişik günlerde görev yapan kamu görevlileri hakkında suç duyurusu taleplerinin reddine, Gaziantep 8 Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2017/427 Esas ve 2017/428 Esas dava dosyaları yönünden, dava dosyamızın geldiği aşama göz önüne alındığında birleştirme taleplerinin reddi, sanıkların tutukluluk hallerinin devamı yönünde mütalaa verdi.

Mahkeme heyeti ise  bazı müştekilerin davaya katılım taleplerinin kabulüne, talep edilen HTS kayıtlarının istenmesine, Yunus Emre Alagöz’ün tape kayıtlarının istenmesine, HTS kayıtlarının istenmesi için yeniden müzekkere yazılmasına, yakalama kararı verilen sanıklarının işlemleri konusunda EGM VE Adalet Bakanlığı’na yazıl yazılmasına, sanıkların tutukluluk halinin devamına, davanın birleştirilme talebinin reddine, bir sonraki duruşmanın 12-13 Haziran 2018’e ertelenmesine oy birliğiyle karar verdi.

Duruşmanın ardından Ankara Adliyesi önünde Barış ve Dayanışma Derneği pankartı açılarak katliamda yaşamını yitirenlerin resimlerinin olduğu dövizler taşındı. Dava hakkında konuşan avukat Sevinç Hocaoğulları  “bu celsede katliamın ana sorumlularından biri olarak adı geçen İlhami Balı’nın doğrudan kamu görevlileri ile iletişim halinde olduğunu, katliamdan bir ay öncesinde dahi sınırdaki askerlerle görüşmeler yaptığını, kaçakçılara yönelik beğenmediği bir davranışı varsa ellerinde esir askerlerin kafalarını koparacaklarına dair görüşmeler yaptıklarını hep beraber dinledik” dedi. Ayrıca katliama dair devletin dahilini de mahkemede tespit edene kadar davayı sürdüreceklerini vurguladı.