Filistin’de “Lastik Yakma” Eylemlerinde 2 Kişi Daha Katledildi

Filistinliler, Toprak Günü’nün 42’nci yılını anma kapsamında 30 Mart Cuma gününden bu yana abluka altındaki Gazze Şeridi’nin İsrail sınırında “Büyük Dönüş Yürüyüşü” eylemleri düzenliyor. Filistinliler İsrail’in Gazze ablukası ve topraklarını işgalini bu Cuma, yine İsrail’in Gazze Şeridi etrafındaki sınır hatlarında, bu kez lastik yakma eylemleriyle protesto ediyorlardı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail askerlerinin açtığı ateşle iki Filistinli’nin öldüğünü, 40 kişinin de yaralandığını duyurdu. Son 1 hafta içinde İsrail’in saldırısı sonucu 20’den fazla Filistinli katledildi.

İsrail ordusu, eylemlerin devam etmesi durumunda 30 Mart günü verilen vur emrine uymaya devam edeceği yönünde tehditte bulunmuştu. Filistinliler yaktıkları lastikler sonucu çıkacak dumanla sınır hattında İsrail yönetimi tarafından vur emir almış olarak bekleyen askerlerin görüşünü kapatmaya çalışıyor.

İsrailli bir sivil toplum örgütü olan B’Tselem ise İsrail askerlerinin sınıra yaklaşan sivilleri hedef almaması için “Üzgünün komutanım, ateş etmeyeceğim” sloganıyla bir kampanya başlattı. Söz konusu talimatın uluslararası hukuka aykırı olduğunu bildiren B’tselem, silahsız sivillere ateş açmanın suç olduğunu vurgulayarak, hukuka aykırı emirlere uymanın da suç sayıldığını hatırlatıyor.

Filistin’deki eylemler, 14 Mayıs’taki Nakba Günü’ne kadar devam edecek.