Ankara 1 Mayıs’ında Yasak Sloganlar

Ankara’da 1 Mayıs için sendikalar ve meslek odalarının  Anadolu (Tandoğan) Meydanı’na ilişkin yaptıkları başvuruya valilikten ilginç bir yanıt geldi. Valilik sendikaların işçi örgütü olduğunu anlamamış olacak ki 1 Mayıs’ın sendikaların amacının dışında bir faaliyet olarak yorumlarken mevzuata aykırı denilerek bazı sloganların ve taleplerin kaldırılmasını istedi.

Evrenselin haberine göre bu yıl Ankara’da DİSK, Türk-İş, TMMOB Ankara Şubeleri ile Ankara Tabip Odası ve Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası 1 Mayıs’ı organize etmede ortaklaştı. Tertip komitesi olan bu örgütler Tandoğan Meydanı için Ankara Valiliği’ne başvuruda bulundu. Ancak bu defa valiliğin verdiği yanıt bir hayli ilginçti. Sendiklara ilk olarak “6356 Sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmeleri Kanunu’na göre; işçilerin çalışma ilişkilerinde, ortak ekonomik ve sosyal hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla bir araya gelip faaliyette bulunmak üzere kurulmuş bulunan sendikalar, tüzüklerinde belirtilen amaçları dışında faaliyette bulunamazlar” şeklinde bir uyarı yapan valilik mühendis ve mimarlar odasına “Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği Kanununda; mühendislik ve mimarlık mesleği mensuplarının, mesleği faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmesini sağlamak… şeklinde belirlenen kuruluş amaçları dışında faaliyette bulunamayacakları”  TTB’ye de “Türk Tabipleri Birliği Kanununa göre de; tabipler arasında mesleki dayanışmayı korumak ve meslek mensuplarının hak ve yararlarını korumak amacıyla kurulmuş kamu kurumu niteliğinde mesleki bir kuruluş olan Türk Tabipleri Birliği, kuruluş amacı dışında faaliyette bulunamayacaktır” ifadeleri ile adeta sendikalara ve odalara  sizin 1 Mayıs ile ne alakanız var dedi ?

Ayrıca başvuru yanıtında mevzuata aykırı denilerek bazı slogan ve taleplerin üstü çizildi. “Halkı kanunlara uymamaya teşvik edecek ve kamu yararını bozacak nitelikte sloganlar, devletin kurum ve organları ile siyasi partileri hedef alan; devletimiz tarafından yapılan askeri operasyonları aşağılayıcı nitelikte slogan ve afişler bulunduğu” gerekçesiyle bazı sloganlara yasak getirildi.