Cumartesi Anneleri 682. Hafta: “Gözaltında Kaybedilen Çocukları Unutmadık!”

Cumartesi Anneleri, 682’nci haftasında bu sefer gözaltında kaybedilen çocuklar için Galatasaray Meydanı’ndaydı. Cumartesi Anneleri, 12 yaşındaki İlyas Diril ve 16 yaşındaki Zeki Diril şahsında “Gözaltında kaybedilen çocukları unutmadık!” dedi.

Diril ailesi adına konuşan Leman Yurtsever “Zeki ve İlyas kuzendiler. 1994’te kaybedildiler. Zeki ve İlyas’ın ailesi çocuklarını bütün her yere sordu. Zeki ve İlyas’ın ailesiyle çok yakın ilişki kurarak sürekli evlerine gittim. Anne Meryem Diril konuşmak istemiyordu. Bana bir film izlettirdi. Düğünde Zeki ve İlyas’ın fotoğrafları vardı. 24 yıl yas tuttu. Anne ve baba yıkılan köylerinde ev yapmaya gittiler. Belki onların kemiklerini bulmak umuduyla oradalar” ifadelerini kullandı.

Eylemde konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, “23 Nisan çocukların bayramı olarak sunuluyor ama Türkiye’de çocuklar bunu bir bayram olarak kutlayamıyor. Çocuklar yaşamları boyunca çok ağır sorunlarla karşılaşıyor. Çocukların yaşam hakkı başta olmak üzere tüm hakları İhlal ediliyor.” dedi. Yoleri ayrıca “Bugün tüm kaybedilen çocuklar adına buradayız; Zeki ve İlyas’ı anarken devlet ‘çocukları gözaltına alıp bıraktık’ diyemez çünkü çocukların gözaltına alınmasını kimse bir açıklama olarak yapılamaz” ifadelerini kullandı.

Basın metnini ise Mukaddes Şamiloğlu okudu. Basın metninde Zeki Diril ve İlyas Diril’in kaybedilmelerine ilişkin süreç anlatıldı. Açıklamada çocukların gözaltında kaybedilmesine ilişkin soruşturma dahi açılmadığı vurgulandı.