Tutankamon’un Mezarındaki Gizli Odaların Sırrı Çözüldü: Aslında Yoklarmış!

M.Ö 1332’de henüz 9 yaşındayken tahta çıkıp firavun olduktan sonra M.Ö 1323 yılında ölen Mısır’ın 18. Hanedanı’na mensup firavun Tutankamon’un mezar odasında bugüne kadar gizli geçitler olduğuna neredeyse kesin gözüyle bakılıyordu. 

Mezar 1922 yılında Mısırbilimci Arkeolog Howard Carter tarafından bulunduktan sonra Carter’da dahil araştırmalarda çalışan pek çok kişinin durduk yere yaşamlarını yitirmeye başlamalarıyla birlikte mezarın “lanetli” olup olmadığı tartışılmaya başlanmıştı.

2015 yılında  arkeolog Nicholas Reeves Tutankamon ile ilgili olan tartışmalara bir yenisini daha ekledi. Buna göre firavunun mezar odasında Tutankamon’un annesi olduğu düşünülen kraliçe Nefertiti’nin de mezar odasına açılan gizli geçitler bulunuyordu. Bugüne kadar bu iddia Mısır üzerine araştırmalar yürüten pek çok arkeolog tarafından kabul görüyordu.

Torino Politeknik Üniversitesi’nden bir ekip Şubat 2017’de Yeraltı Radarı (GPR)  kullanarak mezar odasında tarama gerçekleştirdiler. Gerçekleştirilen taramalarda odanın içerisinde herhangi bir gizli kapı ya da geçide rastlanılmadı.