Savaş Karşıtı Google Çalışanları İstifa Etti

Yaklaşık olarak 10 Google çalışanı, firmanın Pentagon için Project Maven adlı bir yapay zeka drone programına dahil olmasından dolayı istifa etti Bunun yanı sıra, yaklaşık olarak 4.000 çalışan firmanın Maven ile ilişkisinin kesilmesini ve gelecekte askeri projelere katılmamasını istediklerini belirttiler.

Maven adındaki proje, dronelar tarafından kaydedilen görüntülerin hızla taranıp, şüpheli görüntülerin Pentagon’a iletilmesini sağlayacak. Normalde görüntülerin taranması işlemi askeri çalışanlar tarafından yapılıyordu. Bu da oldukça fazla zaman alıyordu.

Şirketin böyle bir projeye girişmesi çalışanların tepkisine neden oldu. Askeri alanda hizmet vermek istemeyen yapay zeka geliştiricileri, Google’ın bu projeyi iptal etmesini talep etmişti. Google da geliştirilen yapay zekanın sadece savunma amaçlı kullanılacağını iddia etmişti.

Çalışanların Google CEO’su Sundar Pichai’ye gönderdiği açık mektupta şu satırlar dikkat çekiyor: “Google’ın savaş işinde olmaması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle Project Maven’ın iptal edilmesini ve ne Google’ın ne de iş ortaklarının savaş teknolojileri geliştirmeyeceğine dair açık bir politika yayınlamasını istiyoruz.”

Google içerisinde Maven’a karşı duran kişilerin sayısı ise giderek artıyor. Bir ay kadar önce yaklaşık 3.100 çalışan, konu hakkında bir bildiri imzalamıştı.