Diyarbakır Açık Hapishanesi’nde İsyan

Diyarbakır Açık Hapishanesi’nde tutsaklar, hapishane yönetiminin uygulamalarına karşı isyan çıkarak isyan başlattılar. Ailelerin de,hapishane dışında yolu trafiğe kapatarak destek verdiği isyan sonrası hapishaneye çok sayıda polisin sevk edildiği öğrenildi.

Sabah sayımına geç gelen gardiyanların tutsakları tehdit etmesiyle başlayan isyanda, tutsaklar idarenin keyfi uygulamalarını protesto etmek için hafta sonu yapılan görüşe çıkmadı. Gardiyanların idare binasına çekildiği isyanda, hapishane bahçesinde bekleyen tutsaklar ise, “Direne direne kazanacağız”, “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları attı. Görüş için hapishane önüne gelen aileler, yakınlarına destek için hapihane önündeki yolu trafiğe kapattı. Çok sayıda çevik kuvvet polisi ve zırhlı aracın sevk edildiği hapishanede gergin bekleyiş devam ediyor.

Konuyla ilgili Mezopotamya Ajansı’nı telefonla arayarak bilgi veren bir tutsak, hapishanede  görevli gardiyanların sabah sayımı için kendilerini 2 saat güneşin altında beklettiğini söyleyerek şunları anlattı: “Cezaevinde sabah vardiyasına gelen gardiyanlar, bizi 1-2 saat bekletiyor. ‘Niye bizi bu kadar güneşin altında bekletiyorsunuz?’ diye sorduğumuzda gardiyanlar bizi tehdit ediyor. Cezaevinin kapılarını kapatan gardiyanlar, bize izmarit toplattırıyor. Buna karşı çıkanlara ise gardiyanlar, ‘Sigarayı suratında söndürürüm’ diyerek tehdit ediyor. Bunun yanı sıra 10 kişilik koğuşlarda 12 kişi kalıyor. Sigara odasını berber odası yapmışlar. Koridorda sigara içtiğimiz için gardiyanlar hakkımızda tutanak tutuyor. Mahkumlar yaklaşık 6 aydır izne gönderilmiyor. Biz de bu uygulamaları protesto etmek için görüş için gelen ailelerimizle görüşmedik. Cumhuriyet Başsavcısı’nın cezaevine gelmesini bekliyoruz” dedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı