Berkay Ustabaş Yine Tahliye Edilmedi

Berkin Elvan’ın cenazesine katılması bahane edilerek, 5 Ocak’tan bu yana tutsak bulunan Devrimci Gençlik Dernekleri Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Berkay Ustabaş tahliye edilmedi. Duruşması 5 Eylül’e ertelenen Ustabaş,  savunmasında ilk olarak duruşmaya SEGBİS ile bağlanmasına tepki göstererek “SEGBİS ile duruşmaya bağlanmam benim savunma yapmamı engelliyor. Geçen duruşmada sesiniz kesildi, böyle bir şey olamaz! Yargılandığım duruşmayı takip edemiyorum!” dedi. Ustabaş, evinden seçmece olarak seçilen kitapların iddianamede suç unsuru olarak yer aldığını ancak evinde bulunan 200 kitap içinden söz konusu kitapların bilerek seçildiğini ifade etti. Ustabaş, “Benim evimden çıkan kitapları delil olarak gösteriyorsunuz, benim evimdeki 200 kitaptan üç kitabı aldınız nasıl bu üç kitaptan yola çıkarak yargılayabiliyorsunuz?” diye sordu. Savunmasının son bölümünde devrimci olduğunu vurgulayan Ustabaş, kendisine isnat edilen Berkin Elvan’ın cenazesine katılma “suçu” ile ilgili de şunları söyledi:

“Ben Berkin’in cenazesine katıldım! Bu cenazeye katılma sebebim vicdanım ve adalet arayışımdır.”

Savcı, savunmaların ardından “tutuklulukların” devamını istedi. Bunun üzerine Ustabaş’ın annesi Sevim Kolçak; talebe tepki gösterdi. Kolçak’ın tepkisi, salondaki ÖGB ve sivil polislerin saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Anne Kolçak, saldırı üzerine fenalaştı. Hakim, salonu boşaltarak kararını açıkladı.

 

Karar sonrası adliye önünde  basın açıklaması gerçekleştirildi. 5 Eylül’deki duruşmaya çağrı yapılan basın açıklamasında “Berkin’in gülüşü kadar güzel bir ülke kuracak, Berkay’ı ellerinden alacak ve faşizme karşı mücadeleyi yükselteceğiz” ifadelleri kullanıldı.