Filipinler’de Kadınlar Cinsiyetçi Başkan Duterte’ye Karşı Yürüdü

Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin kadın düşmanı açıklamaları ve uygulamaları, başkent Manila’da binlerce kadının katıldığı bir yürüyüş ve eylemle protesto edildi. Yağan yağmura rağmen sokaklara çıkan kadınlar, Duterte’ye öfkelerini belirten dövizler taşıdılar,  ‘Duterte kadınlardan korkuyor’ sloganlarını attılar.

Duterte, görevini sürdürürken sıkça kadınları aşağılayan ve cinsiyetçi söylemler kullanıyor. Tecavüzle ilgili şakalar yapıyor. Duterte’nin, emrindeki ordu mensuplarına, isyancı kadınları vajinalarından vurmaları konusunda emir verdiği biliniyor. Duterte, son olarak, Kore ziyaretinde, orda yaşayan Filipinli bir kadını dudaklarından öpmeye çalışmış, kendisine yöneltilen eleştirilere ise “ikimiz de hoşlandık” yanıtını vermişti.

Eyleme katılan kadınlar, Duterte’nin cinsiyetçiliğine karşı daha önce de #BabaeAko (Ben bir kadınım) etiketiyle sanal eylemler gerçekleştirmişler ve bu eylemin çağrısını da bu yolla yapmışlar.

Duterte, günümüzün en çok konuşulan otoriter liderlerini ele alan Time dergisinin Mayıs 2018 sayısında Rusya Başkanı Vladimir Putin, Macaristan Başbakanı Victor Orban ve Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte aynı kapakta yer almıştı.