AGİT Raporu: “Seçimler Adil ve Şeffaf Değildi”

24 Haziran Seçimleri’nin ardından Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu seçim boyunca gözlemlerini aktardı. AGİT Parlamenter Meclisi (AGİT PA) ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) girişimi temsilcileri seçimlere ilişkin gözlemlerinin olumsuz olduğunu belirtti. Heyetin özel koordinatörü Ignacio Sanchez Amor, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinde adayların eşit temellerde yarışabilmesi için koşulların oluşmadığını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve AKP’nin ‘kayda değer bir avantajdan faydalandığını’ söyledi. YSK’nın seçim yasasında yaptığı değişiklikler ve OHAL koşullarında seçime gidildiğini anlatan Amor, bu süreçte medya, toplanma ve ifade özgürlüklerinin sınırlandırıldığını dile getirdi.

Özellikle HDP’nin kampanya etkinliklerine karşı bir dizi saldırının gerçekleştirildiğinin altını çizen Amor, HDP’nin tutsak cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın özgür bir kampanya yürütemediğini vurguladı. Amor, kamu kaynaklarının iktidar partisi tarafından kendi kampanyası lehine suistimal edildiğini, devlet ve parti arasında ayrımın yapılmadığını bunun da uluslararası örnek uygulamalara aykırı olduğunun altını çizdi.

Amor “OHAL, medya özgürlüğünü daha da kısıtlamak için kullanıldı. En popüler yayın organları iktidar partisi ile görevdeki cumhurbaşkanına daha sık ve daha olumlu şekilde yer verdi. Sandık kurullarında oyların sayılması ile oyların çizelgeye dökülmesinin şeffaf gerçekleştirilmediğini söyleyen Amor, gözlemcilerin sandık başlarına alınmasının engellenmesini de not ettiklerini belirtti.

24 Haziran seçimlerini izlemek için Türkiye’ye gelmek isteyen Alman Sol Parti milletvekili Andrej Hunko ile İsveçli parlamenter Jaber Karim Amin’in ülkeye girişine izin verilmemesini de sert şekilde eleştiren özel koordinatör Amor, “İki üyemizin terörist oldukları gerekçesiyle gözlemcilikten men edilmesi kabul edilemez” dedi. Özel koordinatör Amor, seçimlerle ilgili değerlendirmelerinin süreceklerini, nihai raporlarını Ekim’de yayımlayacaklarını belirterek “Bizim için OHAL’in nasıl kullanıldığı önemli. Fransa’da da OHAL var ama orda yargı mensuplarının üçte biri ihraç edilmedi, medya organları kapatılmadı. Biz, Türkiye’de seçimler şeffaf olsun diye çalışıyoruz. Tavsiyelerimiz de bu yönde olacak” dedi.