Franco Döneminde Çalınan Bebeklerle İlgili Açılan Dava Bugün Başladı

İspanya’da Francisco Franco’nun diktatörlüğü sirasinda çalınan bebeklerle (ninos robados) ilgili kritik bir dava bugün başladı.

Mahkeme önünde ‘Adalet’ yazılı tişört ve pankartlarla protesto düzenleyen eylemciler, 1939-75 arasında hüküm süren Franco diktatörlüğünde binlerce bebeğin çalınmasını ve bunun gizlenmesini protesto etti.

Devrimci anne-babalardan alınarak faşist rejim yanlısı ailelere verilen bebeklerle ilgili davada Dr. Eduardo Vela bebek hırsızlığı ve evrakta sahtecilikle suçlanıyor.

Davayı açan 49 yaşındaki Ines Madrigal, 85 yaşındaki doğum uzmanı doktor Vela’yı 1969 tarihli doğum belgesinde sahtecilik yapmak ve emanet edildiği anneyi biyolojik annesi gibi göstermekle suçluyor.

Savcılar Vela hakkında 11 yıl hapis cezası istiyor.

1939-75 arasında doğum sırasında annelerinden alınarak başkalarına verilen 30 bin çocuk bulunuyor. Çalınan bebeklerin bazılarının satıldığı da belirtiliyor.

Arjantin’de 1976-83 arasındaki cunta döneminde devrimci anne-babalardan çalınan bebeklerle ilgili bugüne dek pek çok dava açıldı ve cunta dönemi yetkililerine ağır hapis cezaları verildi.

İspanya’da ise bebek hırsızlığı meselesi ilk kez 2011’de gündeme geldi ve o zamandan beri sadece birkaç dava açılabildi.

Binlerce vaka kanıt yetersizliği veya zaman aşımı gerekçesiyle mahkeme önüne getirilmedi.