Suriye’de SDG ile Şam Arasında Anlaşma

Suriye’de, bileşenleri arasında Halk Savunma Güçleri’nin de (YPG) bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) siyasi kanadı Suriye Demokratik Meclisi (SDM) ile Şam yönetimi arasında bir süredir devam eden görüşmeler karşılıklı olarak, müzakerelerin ilerletilmesi ve şiddetin sona ermesi konularında anlaşmayla sonuçlandı. Konuyla ilgili olarak SDM eşbaşkanları Ilham Ahmed ve Riad Darar Cuma günü Şam ‘a giderek Suriye yönetimiyle, savaşın başlamasından bu yana ilk kez görüşmelere başlamıştı.

SDM’den yapılan açıklamaya göre diyalog ve müzakerelerin geliştirilmesi, Suriye halkı ve toplumunu tehlikeye atan şiddet ve savaşın sona ermesinin sağlanması, merkezi olmayan ve demokratik bir Suriye için yol haritasının oluşturulması amacıyla tüm alanlarda komiteler oluşturulması kararlaştırıldığı belirtildi. SDM yaptığı açıklamada ayrıca ’Şam’ın daveti ile görüşmelerde bulunmak üzere Şam’a gittik ve Şam hükümeti ile müzakere heyetleri kurmak üzere anlaştık. Görüşmeler olumluydu, önceliğimiz bölgelere hizmetin geri dönmesi. Şam’a öz-yönetimi tanımasını ve bir anlaşmaya varmamız durumunda hükümet kurumlarının bölgelerimize geri dönmesini önerdik. Ayrıca terörle ortak mücadele yollarını tartıştık. ’ ifadeleri kullanıldı. Öte yandan Akhbar gazetesine konuşan SDM eşbaşkanlarından Riad Darar, “..Ülkeyi koruyan Suriye Ordusu, SDG de bu ordunun parçası olabilir’’ şeklinde bir açıklamada bulundu.

Söz konusu anlaşmanın, halen ABD’nin öncülüğünde kurulan IŞİD karşıtı koalisyonda yer alan SDG’nin söz konusu koalisyondaki pozisyonunu nasıl etkileyeceği ve bunun farklı başlıklarda gerilimler yaşayan Türkiye-ABD ilişkilerine, ayrıca bölgede İran ve Rusya’nın içinde bulunduğu ittifaklara nasıl yansıyacağı ise merak konusu. Savaşın giderek, güneyde İsrail tehdidi altındaki bölgeler dışında, ülkenin kuzeyinde cihatçı çetelerin tuttuğu küçük ceplere, yine farklı bölgelerde yenilgiye uğrayan cihatçıların toplandığı İdlip ve TSK-ÖSO bölgelerine yoğunlaşarak Şam ve müttefiklerinin dikkatini bu bölgelerde toplaması bekleniyor. Şam-SDG  anlaşmasının savaşın bu kritik dönemecinde bu bölgelerde nasıl uygulanacağı ve hangi ittifakları etkileyeceği önümüzdeki süreçte netleşebilir.