NASA(Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi) 11 Ağustos’ta, Güneş’in dış koronasına keşif sondası gönderecek.
Yaklaşık bir araba boyutunda olan Parker Keşif Sondası, 11 Ağustos’ta fırlatıldıktan sonra 2 Ekim’de Venüs’ün yerçekimi etkisine girecek. Sondanın 7 defa Venüs’ün etkisine girerek manevra yapması planlandı.7 yıllık bir süre içinde korona içerisinde toplam 24 yörünge dönüşü yapacak.
Her bir dönüşte Güneş’e daha fazla yaklaşacak olan sonda, yolculuğu sırasında saniyede 200 km hıza ulaşacak ve böylece insan yapımı en hızlı araç ünvanını da kazanacak.
Sonda, görevi boyunca, Güneş rüzgarlarını, koronayı ısıtan ve rüzgarlara hız kazandıran enerji dalgalarını ve Güneş’in çevresindeki parçacıkları analiz edecek.
Sonda ismini, Astrofizik Uzmanı Eugene Parker’dan alıyor. Parker, uzun yıllar boyunca NASA’da Güneş rüzgarları hakkında çalışmalar yürütmüş. NASA Sonda’nın adına Parker’ın ismini vererek, ilk defa hala yaşayan birinin ismini bir uzay aracına vermiş oldu.
Korona(Taç Küre) Nedir?
Güneş’in ya da herhangi bir yıldızın çevreleyen plazmaya verilen addır. Güneş’in koronası milyonlarca kilometrelik bir genişliğe sahip ve Güneş’in yüzeyinden daha yüksek bir sıcaklığa sahip. 60’lı yıllardan beri düşünülen Parker Sondası, uçuşu boyunca bu soruya bir cevap aramaya çalışacak.