12 ve 13 Temmuz gecesinde, gökbilimcilerin yılın en önemli gök olaylarından biri olarak tanımladığı Perseid Göktaşı Yağmuru yaşanacak.
Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının kalıntılarının atmosfere girerek yanması sonucu saatte 60’a yakın göktaşı izlenebilecek.
Swift-Tuttle kuyruklu yıldızı, Güneş’in etrafındaki bir tam turunu 133 yılda bir gerçekleştiriyor ve Dünya’nın yakınlarından en son 1992 yılında geçmişti. 2126 yılına kadar Dünya ve kuyrukluyıldız arasında bir yakınlaşma olmayacak ama kuyruklu yıldızın arkasında bıraktığı kalıntılar yerinde durduğu için dünya, kendi yörüngesinde bu kalıntılarla karşılaşabiliyor ve Perseid Meteor Yağmuru denilen bu gök olayı yaşanabiliyor.
“Göktaşı yağmuru 12-13 Ağustos’ta gece yarısından sonra maksimuma ulaşacaktır. Şehir ışıklarından uzak bir yerde gece boyunca saatte 60 kadar meteor görmek mümkün. Perseid meteor yağmuruyla ilişkili tüm meteorlar Perseus (Kahraman) takımyıldızından geliyormuş gibi görünecektir. Bu yüzden özellikle Perseus takımyıldızının gece boyunca yükselmesini beklemek gerekecektir. Perseus takımyıldızı, ülkemizdeki gözlemciler için gece yarısı civarında kuzeydoğudan yükselecek, bu sırada Ay da yeniay konumunda olacak. Meteor yağmurlarını gözlemek için insan gözü dışında özel bir gözlem aletine ihtiyaç yok. İhtiyaç duyacağınız şey, şehir ışıklarından uzak bir yer, açık ve bulutsuz bir gökyüzü, hava soğuksa soğuğa karşı kalın giysiler ve tercihen rahat bir şezlongdur.”DİĞER METEOR YAĞMURLARI
TUG uzmanları, 20-21 Ekim tarihlerinde Orionid (Avcı) göktaşı yağmuru yaşanacağını, saatte 20 civarında, 17-18 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek Leonid (Aslan) göktaşı yağmurunda ise saatte 15 civarında göktaşı izlenebileceğini kaydetti. Uzmanlar, 2017’nin en son gök olayının 13-14 Aralık tarihlerinde Geminid (İkizler) göktaşı yağmuru olacağını, saatte 120 kadar meteor görülebileceğini aktardı.