KHK ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi çalışanlarının yargılandığı davanın duruşması başladı. Davayı çok sayıda gazeteci, meslek örgütleri ve milletvekilleri izliyor.
Kayyum atanıp kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinin 6’sı tutsak 14 çalışanının yargılandığı davanın ilk duruşmasına İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Tutsak 6 gazeteci ile gazete çalışanı Ramazan Sola duruşmada hazır bulundu. Gazeteciler, yanlarında bulunan askerlerle kelepçeli şekilde salona getirildiler. Duruşmayı çok sayıda gazeteci, aileler, yabancı heyetler, HDP Milletvekilleri Ahmet Şık, Züleyha Gülüm ve Ali Kenanoğlu izliyor.
Avukat Özcan Kılıç, ilk savunmayı gazetenin yazı işleri müdürü İshak Yasul’un yapmasını talep etti. Mahkeme Başkanı Ahmet Oğuz, Kılıç’a “Siz işimizi bize öğretmeyin” dedi.
Mahkeme başkanı ilk olarak gazetenin imtiyaz sahibi İhsan Yaşar’ın dinlenmesine karar verdi. Yaşar, savunmasında, ticaret ile uğraştığını dile getirerek, 6 aydır tutsak olduğunu söyledi.
Duruşma, Yaşar’ın savunması ile devam ediyor.
Dava Hakkında
Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin İstanbul Beyoğlu ilçesinde bulunan binası ve gazetenin basımının yapıldığı matbaa Gün Matbaacılık’a 28 Mart 2018 gecesi polis tarafından baskın yapıldı. Sabah saatlerinde gazete binasına giden gazetenin avukatları, karşılarında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) gelen görevliler ile karşılaştı. Gazete ve matbaaya ilişkin iki ayrı soruşturma başlatıldığı öğrenildi. Operasyon ile birlikte Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ile Gün Matbaacılık sahibi Kasım Zengin ile matbaa çalışanı 22 kişi gözaltına alındı. Bir gün sonra da Özgürlükçü Demokrasi gazetesi Yazı işleri Müdürü İshak Yasul gözaltına alındı. Gün Matbaacılık’a kayyum atanması üzerine Welat gazetesi, basım yapacak matbaa bulamayınca fotokopi ile okuyucuya ulaştı. Baskından iki gün sonra gazetenin Diyarbakır temsilciliğine polis baskını gerçekleşti. 31 Mart günü Welat gazetesi basım yapacağı matbaa bulamadığı için yayın hayatına son verdi. Başlatılan soruşturma kapsamında muhatap bulamayan gazetenin avukatları, günler sonra soruşturma savcısının Uygur Kaan Arısoy olduğunu öğrendi. Gazeteye ve Gün Matbaacılık’a kayyum atandığına dair belge baskından 10 gün sonra avukatlara gösterildi.
8 Temmuz günü ise OHAL kapsamında 701 Sayılı KHK ile Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaacılık kapatıldı.
Kaynak: Mezopotamya Ajansı