Merkez Bankası Para Kurulu Politikası, bugünkü toplantısında aldığı kararları açıkladı. Politika faizi 6.25 puan artışla yüzde 24’e yükseldi.
Merkez Bankası (MB), politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini yüzde 17.75’ten yüzde 24’e yükseltti.
Faizde 6.25 puan artışa giden MB’nin politika faizi, böylece Şubat 2004’ten bu yana en yüksek seviyesine çıkmış oldu.
MB’nin faiz kararını açıklamasıyla dolar/TL, 6.43 seviyesinden 6.01 seviyesine doğru sert düşüş gösterdi.
Euro/TL de 7.48 seviyesinden 7.01 seviyesine geriledi.
PPK Sonrası Açıklama
MB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) sonrası yaptığı açıklamada, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırmaya gidilebileceği kaydedildi ve kararın gerekçesi şöyle anlatıldı:
“Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyette dengelenme eğiliminin belirginleştiğine işaret etmektedir. Dış talep gücünü korumakla birlikte iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır.
Yakın dönemde enflasyon görünümüne ilişkin gelişmeler fiyat istikrarı açısından önemli risklere işaret etmiştir. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiği dikkat çekmektedir. İç talep koşullarındaki zayıflamaya rağmen fiyatlama davranışlarında gözlenen bozulma enflasyon görünümüne dair yukarı yönlü risk oluşturmaya devam etmektedir. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirilmesine karar vermiştir.”
‘Sert resesyonu garantiledi’
MB’nin faiz kararını değerlendiren iktisatçıların Twitter üzerinden yaptığı kimi değerlendirmeler şöyle:
Ümit Akçay
“6.25 faiz artırımı, çok sert bir resesyonu garantilemiştir. TCMB, bunu açıklamasında ‘iç talepteki yavaşlama hızlanmaktadır’ diyerek teyit ediyor. TCMB bu karar ile döviz krizinin etkilerini faiz şoku ile azaltmayı amaçlanmış.
Sert ekonomik daralma ile enflasyonun ve cari açığın düşmesi umuluyor. Özellikle TL ile borçlanmak zorunda olan KOBİ’lerin toplu iflasları, muhtemelen çeşitli kurtarma planları ile törpülenmeye çalışılacak.
Buradaki risk şu: Bu şok faiz artışına rağmen -farklı nedenlerle- TL’nin hızla değerlenmemesi. Eğer bu gerçekleşirse, o zaman en kötü senaryo işlemeye başlar.”
Veysel Ulusoy
“Makroekonomik dengeler bozulunca parasal önlem işlemez. Öncelik üretim olmazsa denge daha da bozulacaktır.”
Mustafa Sönmez
“6.25 puan artış beklentilerin üstüdür ama çok da işe yaramayabilir, doları 5.50’lere çekemez mesela. Ama yolu açmıştır, şimdi ikinci bir artışı zorlayabilir. Türkiye yüksek ve yıkıcı faizin etkisi altına da girdi. Bu faiz ile sert kışa girildi. Uyum sağlamak zor, çok iflas, çok işsizlik.”
CHP’den açıklama
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu da Merkez Bankası’nın faiz artırım kararına ilişkin açıklama yaptı.
Erdoğdu, yazılı yaptığı açıklamada, faiz artışı kararının ekonomide ani bir durgunluk yaratmasından ve bunun sonucunda iflaslar ve işten çıkarmalar yaşanmasından endişe duyduklarını belirtti.
CHP’li Aykut Erdoğdu, şöyle konuştu:
“Merkez Bankasının aldığı bu şok faiz artırımının kaçınılmaz sonucunun, ekonomide ani bir durgunluk ve bu durgunluğun sonucu iflaslar ve işten çıkarmalar olmasından endişe ediyoruz. Üstelik bu çadır tiyatrosunun kur artışını durduramama riskini hatırlatıyoruz. Bu şok faiz artışına rağmen döviz kurunda anlamlı gerileme olmazsa işte o zaman ekonomik bir felaketle karşılaşabiliriz.”