Acıbadem Hastanesi’nden Yörsan’a Abraaj Capital’in Batış Hikayesi

 

Coğrafyamızda Acıbadem Hastaneleri’nden Yörsan’a, hepsiburada.com’a  çok sayıda şirkete yatırım yapan küresel kapitalizmin önemli temsilcilerinden Abraaj Capital bu yılın başında iflas korumaya başvurmak zorunda kaldı ve borçlarını geri ödeyebilmek için 6 milyar dolar bulmak için varlıklarını satışa çıkardı. Bu çabalar da sonuç vermeyince Temmuz ayında Abraaj Capital’in tasfiyesi süreci başlatıldı.
Dubai merkezli Abraaj Capital’in küresel yatırımları 14 milyar doları bulurken dünyanın en büyük giriş sermayelerinden biri olarak görülüyordu.  BBC’nin yaptığı Wall Street Journal gazetesi kaynaklı araştırma habere göre 2008 yılında Acıbadem Hastaneleri’ne ortak olan Abraaj Capital hisselerini 2011’de satmıştı. Hepsiburada.com adlı satışa dayalı web sitesinde azınlık hissesi, süt ve süt ürünleri üreten kaşarları ile ünlü şirket Yörsan’da ise çoğunluk hissesi bulunan ayrıca Fİbabank’da da hisseleri olan Abraaj Capital , bazı eski şirket çalışanlarına ve yatırımcılara göre yatırımcılardan topladığı fonlarla kendi harcamalarını finanse etmeye başlamıştı. Yine ayrıca şirketin tasfiye sürecini yöneten heyetin hazırladığı raporda Abraaj Capital’in hastane ve okul yatırımları için topladığı fonlarla çalışanların maaşlarını ödediği ve borç geri ödemelerini gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Cayman Adaları Yüksek Mahkemesi, Haziran ayında tasfiye sürecini yürütmek üzere PricewaterhouseCoopers ve Deloitte şirketlerini yetkilendirmişti. Abraaj Capital’in iflası sırasında şirketin ödenmemiş borcu 1 milyar doların üzerindeydi. Ancak şirketin işleyişine dair soruşturma derinleştikçe yeni detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Yatırımcılardan toplanan en az 660 milyon dolar, yatırımcıların bilgisi olmadan özel banka hesaplarına transfer edilmişti. Soruşturmayı yürütenler, bu özel hesaplara kısaca “Abraaj Hazinesi” adını takmıştı.

https://meydan1.org/gundem/2012/11/kuresel-kapitalizmin-bahar-sirketi-abraaj-capital/