MİT ve Polise UYAP Yetkisi Geliyor

AKP vekillerin Meclis’e getirdiği TBMM İçişleri Komisyonu’nda yer alan güvenlik soruşturmasıyla ilgili maddelerde değişiklik yapıldı. Yapılan  değişikliğe göre, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), polis ve valiliklere bağlı birimler Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi’ne (UYAP) girebilecek.  Muhbirliğin kapsamının genişletilmesine ilişkin maddenin metinden çıkarılmasıyla ilgili muhalefet partilerinin önergesi ise kabul edilmedi.

Daha öncekilerde olduğu gibi, yine bir gece yarısı hayata geçirilen “torba yasaya” muhalefet partilerinin itirazı ise farklı saiklerle dile getirildi.  HDP’li Mensur Işık, toplumda muhbirliği ve ispiyonculuğu özendirdiği, toplum sağlığını bozduğu için söz konusu maddenin metinden çıkarılmasını isterken, CHP’li Faruk Sarıaslan ise , dünya değiştikçe teknolojilerin de geliştiğine dikkat çekerek, “Eskiden gökte uçan uçaklarla teröristler tespit edilemiyordu ama şimdi tespit edilebiliyor.” iddiasıyla muhbirliğin kapsamının genişletilmesine itiraz etti.

UYAP’a girme yetkisi veren maddede yapılan ‘sınırlı değişiklik’ düzenlemesine göre ise, MİT ve polise UYAP’tan  bilgi ve belge alma yetkisi verildi.