Suudi Arabistan’ın ‘Çöldeki Davos’ olarak adlandırılan Geleceğe Yatırım Girişimi (FII) Konferansı başladı. Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle bazı şirket ve devletlerin aldığı boykot kararı aldığı toplantılarda, açılış konuşmasını yapan Suudi patron Lubna el-Ulyan, “Suudi Arabistan, gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili meselede yasaları uygulamaya koyacaktır” dedi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el Falih de ‘zor günler geçirdiklerini’ belirterek, ülkesinin Kaşıkçı cinayeti nedeniyle bir krizin içinde olduğunu ifade etti ve ‘yaşananları hiç kimsenin savunamayacağını’ söyledi.
Kaşıkçı cinayetiyle doğrudan bağlantılandırılan Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın, Suudi Arabistan’ın “2030 vizyonunu” tanıtmak amacıyla geçen yıl başlattığı ve bu yıl ikincisi düzenlenecek FII Konferansı’na daha önce katılacaklarını açıklayan 40’a yakın isim konferansı boykot kararı aldı. ABD’nin en büyük finansal kuruluşlarından JPMorgan Chase’in Üst Yöneticisi (CEO) Jamie Dimon, Blackrock’un CEO’su Larry Fink, Blackstone’un CEO’su Stephen Schwarzman, Google Cloud’ın CEO’su Diane Greene ve Londra Borsası CEO’su David Schwimmer, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Dünya Bankası Grubu Başkanı Jim Yong Kim, Uber’in CEO’su Dara Khosrowshahi, Ford’un Yönetim Kurulu Başkanı Bill Ford, AOL’nin kurucusu Steve Case, Viacom’un CEO’su Bob Bakish, Google’ın eski yöneticilerinden Kai-Fu Lee, Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing, Siemens CEO’su Joe Kaeser konferansa katılmayacaklarını belirtmişti. Bu küresel şirketlerin yanı sıra, New York Times, CNN, CNBC, Financial Times, Huffington Post, Fox ve Bloomberg gibi medya şirketleri de konferansın sponsorluğundan çekildi. Ancak ticaret savaşlarının gündemde olduğu bu süreçte, söz konusu şirket ve devletlerin bu tavrının kalıcı olup olmayacağını önümüzdeki süreç gösterecek. Bu paralelde tarafların karşılıklı adımlar atması beklenebilir ki, bu beklentiyi karşılayabilecek bir açıklama dün Suudi Arabistan Enerji, Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Halid el-Falih’ten geldi. Rusya haber ajansı TASS’a konuşan El Falih, açıklamasında Cemal Kaşıkçı krizi nedeniyle Batılı ülkelere 1973’teki gibi bir petrol ambargosu uygulama niyetinde olmadıklarını söyledi.
Suudi Arabistan’ın petrole dayalı ekonomik girdilerini çeşitlendirmek ve ülkede var olan monarşiyi 2030 vizyonu adlı proje adı altında daha da merkezileştirme hamleleri yapan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, “Çöldeki Davos” adlı konferansa bu politikaları bağlamında önem atfediyor.