CIA’e Göre de Kaşıkçı’nın Zanlısı MbS’ymiş

 

ABD’de yayınlanan Washington Post gazetesinde yer alan bir habere göre CIA, Kaşıkçı cinayetinde ölüm emrini verenin, kamuoyunda oluşan genel yargı paralelinde, Suudi Arabistan veliaht prensi Muhammed bin Selman (MbS) olduğu kanısında. Haberde yer alan bilgi, Muhammed bin Selman’ın kardeşi ve Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Halid bin Selman’ın Cemal Kaşıkçı ile yaptığı telefon görüşmesine ve bazı diğer bulgulara dayanıyor. Bu konuşmada Büyükelçi Halid Bin Selman’ın MbS’nin emriyle gazetecinin İstanbul’daki konsolosluğa gitmesine sağladığı belirtiliyor.

Gazetenin ismini vermediği ve birçok farklı istihbaratın detaylı olarak incelendiğini belirten CIA’e yakın haber kaynağı, MbS’nin ilgisi ya da bilgisi olmadan böyle bir cinayetin işlenemeyeceği değerlendirmesinden yola çıktıklarını ifade etti.

Yetkililerin, “yüksek güvenilirliği” bulunduğunu söylediği CIA değerlendirmelerinde, bunun bugüne kadar MbS’yi cinayetle ilişkilendiren en belirgin tespit olduğu ve Trump yönetiminin Bin Selman’ın ilişkilerini koruma çabalarını zora düşürdüğü kaydedildi. Haberde ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı Jared Kushner’in MbS ile yakın ilişkisine işaret edildi ve  “Trump’a gizlice, bin Selman’ın bu işin içinde olduğunun kanıtı gizlice gösterildi ancak onun bu cinayetin emrini vereceği konusunda Trump’ın hala şüpheleri vardı” bilgisi paylaşıldı.