Fransa’da “Sarı Yeleklilere” Polis Saldırısında Bir Eylemci Yaşamını Yitirdi

Fransa’da on binlerce kişi devletin akaryakıt zammına karşı sokaklara çıkarak çeşitli noktalarda otoyollorı kapattı. Sosyal medya üzerinden örgütlenen  eylemciler havalimanlarına giden yolları, otoyol bağlantılarını, otoyol gişelerini ve kavşakları bloke ediyor.

Araçlarda bulundurulması zorunlu olan reflektörlü sarı yelekleri giyerek eylem yaptıkları için “Sarı Yelekliler” olarak bilinen eylemciler, “yeşil vergi” adı altında dizel yakıta yapılması planlanan yüzde 23 zam ile ile benzine yapılması planlanan yüzde 15’lik zamma tepkili olduklarını belirtiyorlar. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ekonomi reformu adı altında açıkladığı vergi artışlarıyla ülkenin fosil yakıt kullanımını azaltmayı amaçladıklarını iddia etmişti.

Ülkede kısa sürede yayılan ve yaklaşık 50 bin kişinin katıldığı eylemlere polis saldırısı ise gecikmedi. Üçü ağır 47 eylemcinin yaralandığı açıklanan polis saldırıları sırasında, Lyon yakınlarındaki Savoie bölgesinde otoyolda gösteri yapan 50 yaşlarındaki bir kadın eylemci yaşamını yitirdi. Fransız resmi makamları eylemcinin araba çarpması sonucu yaşamını yitirdiğini iddia etti.