Ankara’daki Tren Katliamının Gerçekleri

Bu sabah saatlerinde Ankara’da yaşanan ve en az 9 kişinin yaşamını yitirdiği, 80’den fazla kişinin de yaralandığı katliama dair gerçekler yalanlar ve bazı yandaş medya propagandistlerinin yaptığı gibi hamasetle gizlenemeyecek şekilde ortaya çıkıyor.

Alınan bilgilere göre, katliamın gerçekleştiği Sincan-Kayaş banliyö hattının, yapım çalışmaları tam bitirilmeden, “oy getirisi” düşünülerek 24 Haziran Seçimleri öncesinde açıldığı öğrenildi. Erken açılış nedeniyle söz konusu hat, bugünkü katliamın nedenleri arasındaki sinyalizasyon sistemi faaliyete geçmeden açıldı. Hatta elektronik sinyalizasyon sistemi olmadığı için trenler, telefonla yönlendiriliyordu. Bugün yaşanan katliamda da, içinde 200’den fazla kişinin bulunduğu YHT ile kılavuz tren, telefonla aynı hatta yönlendirildi. Söz konusu sinyalizasyon sisteminin yapılamamasının sebeplerinden birinin de halen yaşanan, ancak devlet tarafından, dillendirilmesi fiilen “yasaklanan” ekonomik kriz olduğu belirtiliyor. TCDD’nin bağlı bulunduğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın, bütçesinden en fazla ödenek kesintisi yapılan bakanlık olduğu, YHT yatırımları ile birlikte sinyalizasyon ve teknoloji yatırımlarının ötelendiği, alınan bilgiler arasında.

Bugünkü katliam sonrası eleştirilerin hedefindeki isimlerden TCDD Genel Müdürü  İsa Apaydın, geçtiğimiz aylarda Çorlu’da yaşanan ve yine çok sayıda insanın yaşamını yitirdiği katliama atıfla,  “Tüm hatlar 24 saat boyunca sensörler ve kameralarla kontrol altında” diyerek yalan söylemişti. Söz konusu genel müdür, yaşanan katliam sonrası hesap vermek ya da istifa etmek yerine sosyal medya hesabını korumaya alma “önlemine” başvurdu.