“Sayın Muhbir Vatandaş” Şikayet Etti Mahkeme Ceza Verdi

Devletin yargı kurumu her geçen gün,  iktidar partisinin güdümünde daha fazla siyasallaşırken, mahkemeler de bu paralelde kararlara imza atıyor. Genellikle Erdoğan’a hakaret suçlamasıyla verilen kararların  sonuncusunda,  Ayşe Gül Gürçen ve oğlu İsmail Hakkı Hacet 11 ay 20 gün hapis cezasına çarptırıldı.

16 Nisan 2017 Referandumu öncesi 23 Mart 2017 tarihinde İzmir Karşıyaka’da Bostanlı Mahallesi 1811 Sokak’ta meydana gelen olayda, referandum çalışması yapan AKP Karşıyaka İlçe Kadın Kolları üyeleri, müziğin sesini kısmaları konusunda kendilerini uyaran mahalle sakinleriyle tartışmıştı. Tartışma sürerken sokaktaki bir apartmanın birinci katında oturan Ayşe Gül Gürçen, annesinin hasta olduğunu söyleyerek, müzik sesinin kısılmasını istemişti. Sesin kısılmaması üzerine AKP’liler ile yaşanan arbede, polise intikal etmiş, iki taraf da birbirinde şikayetçi olduktan sonra Ayşe Gül Gürçen ve oğlu İsmail Hakkı Hacet serbest bırakılmıştı.

Ancak AKP’li kadınların, tartışma sırasında Ayşe Gül Gürçen ve oğlu İsmail Hakkı Hacet’in Erdoğan’a hakaret ettiklerini iddia etmesi üzerine Karşıyaka 4. Asliye Ceza Mahkemesi, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla dava açtı. Yapılan yargılama sonucunda anne oğul 11’er ay 20’şer gün hapis cezasına çarptırıldı. Ceza 7’şer bin TL adli para cezasına çevrildi. Mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar verildi.

Mahkemenin, AKP’lilerin şikayeti üzerine verdiği hapis kararı, akıllara özellikle 12 Mart 1971 ve 12 Eylül 1980 darbesi dönemlerinde başvurulan “muhbir vatandaş” sistemini getirdi. Söz konusu ihbarcılık sistemi, son olarak Taksim Gezi Parkı Direnişi ve  7 Haziran 2015 seçimleri sonrası tekrar gündeme gelmişti.

Oyun ve senaryo yazarı  Başar Sabuncu, 12 Mart 1971 Darbesini gerçekleştiren generallerin çağrı metinlerindeki ifadelerinden esinle “Sayın Muhbir Vatandaş” adlı bir oyun yazmış, oyun Halk Sahnesi Oyuncuları ve Yeditepe Oyuncuları tarafından 1988 – 1989 sezonunda sahnelenmişti. “Sayın Muhbir Vatandaş” tanımı Şener Şen’in başrolünü oynadığı “Zengin Mutfağı” adlı filmde de bir sahnede yer almıştı.