Arjantinli Anarşist Osvaldo Bayer Yaşamını Yitirdi


Anarşist hareketin parlak ışıklarından, yazar, tarihçi, gazeteci, düşünür, devrimci ve anarşist Osvaldo Bayer 91 yaşında yaşamını yitirdi. 1974’te Héctor Olivera tarafından filmleştirilen “La Patagonia Rebelde” (Patagonya İsyanı) filminin uyarlandığı kitabın ve daha bir çok anarşist tarih anlatısının altında imzası olan Bayer, kapitalizme ve devlete karşı verdiği mücadeleyle hepimiz için büyük bir ilham kaynağıydı.

Osvaldo Bayer, hayatı boyunca pek çok mücadele alanında yer aldı. İşçi mücadelelerinden, yerli halkın özgürlük mücadelelerine kadar farklı alanlarda anarşizmin örgütlenmesi için çalıştı. İtalyan faşizmine karşı mücadele eden ve Mussolini’nin emriyle idam edilen anarşist Severino Di Giovanni’nin hayat hikayesini ve anarşist yazından çeşitli tarihi olayların, kişilerin hikayesini yazdı, bunların yanında çeşitli dillerden şiir çevirileri yaptı, Rainer and Minou isimli bir romanın da altında imzası vardı.

Anılarını yazdığı kitapta şöyle diyordu:

“Merhametsizlere merhamet etmemeye karar vermiştim. Katillere, iktidarla iş tutanlara karşı bu merhamet eksikliğim; onları tarihin ve her devirde protesto için sokaklara çıkan ve katledilen, suçluymuşçasına muamele gören, işkenceye maruz kalan, tecavüze uğrayan, toplu mezarlara atılan toplumun önünde çıplak bırakıp maskelerini düşürmüştür.”

Hayatını anarşist devrim mücadelesine adayan Osvaldo Bayer’i saygı ve sevgiyle anıyoruz.