İZBAN Grevi Yasaklandı

İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret AŞ’ye (İZBAN) bağlı iş yerlerindeki grev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararı ile 60 gün süreyle “ertelendi.” Karar, Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı.

Erteleme süresi içinde taraflar arasında anlaşma sağlanamazsa işçi sendikasının yetkisi düşüyor. Kanunda erteleme olarak geçen ibare bu şekilde yasaklama anlamına geliyor.

Grevin yasaklanmasına bahane olarak da grevin “şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu nitelikte görülmesi” öne sürüldü.

AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, Pazartesi günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İZBAN’daki greve ilişkin olarak “Bu çile en kısa zamanda bitecek!” demişti. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Kani Beko ise yaptığı açıklamada, İZBAN grevinin amacından saptırıldığını söyleyebilmişti.

İZBAN, TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklığında başlatıldı ve sürdürülüyor.

Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz işçilere yönelik olarak “29 gündür sürdürdüğünüz mücadeleden dolayı hepinizi ayrı ayrı kutluyorum. Emek mücadelesine örnek oldunuz. Ancak üzülerek dün gece bir haber aldık. Dün Nihat Zeybekçi bunun işaretini vermiş. Bazı arkadaşlarımız iyi niyetle acaba bize katkı mı koyacak, sözleşmeyi mi çözecek dedi ama Nihat Zeybekçi’den beklenen oldu. Zamanında da asgari ücretin çok yüksek olduğunu söylemişti kendisi bakanken. Bu anlayışla bir arkadaştan ne çıkabileceğini tahmin ediyordum. Ama maalesef iktidar elindeki silahı çok iyi kullandı.” şeklinde durumu değerlendirdi.