Avrupa Parlamentosu İnternet Telif Hakları Yasasını Kabul Etti

Avrupa Parlamentosu Avrupa Birliği Telif Hakları Yönetmeliği’nde köklü değişiklikler öngören bir yasayı kabul etti. 348’e karşı 274 oyla kabul edilen düzenlemenin bazı maddeleri internete kısıtlamalar getireceği ve sansür işlevi göreceği için tepki ile karşılanıyordu.

Öyle ki Almanya’da binlerce kişi haftasonunda protesto gösterileri düzenledi, Wikipedia da protesto amacıyla Almanca sayfasına erişimi bir günlüğüne durdurdu. Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi olan ve Türkiye’de erişime yasaklı Wikipedia “hatalı ve kötü niyetli sansür uygulamalarına neden olabileceği” gerekçesiyle tasarıya karşı çıkıyordu.

Bugün kabul edilen yasanın 13’üncü maddesine göre, internet platformları kullanıcıların üçüncü kişilerin telif haklarını ihlal eden uygulamalarını önceden önleme yükümlüğü altında. Yani  internet platformlarının içerik yüklemesi yapılırken yükleme filtreleri aracılığıyla içeriğin telif haklarına uygun olup olmadığını kontrol etmesi gerekiyor. Eğer kullanıcı içeriğin yayılmasına ilişkin gerekli izne sahip değilse, internet platformunun yükleme işlemini durdurması şart. Düzenleme karşıtları bu filtrelerin internete sansür getirmesinden endişe ediyor. Ayrıca bu filtrelerin içerikten alıntı yapmak için kullanılıp kullanılmayacağı da net değil.

Yasanın tartışma yaratan bir diğer maddesi ise internet sitelerine, kullanacakları her yazı için lisans alma zorunluğu getiren 11. Madde. Basın – yayın organlarına tıpkı müzik ve film yapımcılarının sahip olduğu gibi içerikleri koruma hakkını getiren düzenleme uyarıca, Google gibi arama motorları gelecekte haberlerin başlık ve spotlarını izin almadan gösteremeyecek. Düzenleme karşıtları bu uygulama ile internette bilgi akışının kısıtlanacağını savunuyor. Ayrıca gazete alıntılarının özel kullanıcalar tarafından Facebook, Twitter gibi platformlarda paylaşılmasının da zorlaşacağını belirtiyor ve bu şekilde bilgi alma ve ifade özgürlüğüne darbe vurulacağını söylüyorlar. Beş milyonu aşkın kişi de “sansür makinesini durdurun” çağrısıyla yasa tasarısına karşı imza toplamıştı. Yasayı destekleyenler arasında ise Yönetmeliğin destekçileri arasında pek çok yapımcının yanı sıra Paul McCartney ve David Guetta gibi sanatçılar, Financial  Times ve AFP gibi büyük haber kuruluşları ve Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) yer alıyor.

Kaynak:Medyascope