YSK Kararı Öncesi Olasılıklar Neler?

31 Mart Yerel Seçimleri sonrası devlet iktidarı bloku Cumhur İttifakı’nın İstanbul seçimleri özelinde yarattığı belirsizlik ortamında sona geliniyor. İstanbul seçimlerine yapılan itirazlar bugün YSK’de görüşülmeye başlandı. Öğleden sonra başlayan görüşmelerin bu gece sonlanması ve en geç yarın kararın açıklanması ihtimaller arasında. YSK’nin vereceği olası kararda ortaya çıkacak ihtimaller ise şöyle:

  • AKP-MHP’nin yaptığı olağanüstü itiraz reddedilir, 17 Nisan’da mazbatasını alan Ekrem İmamoğlu İBB Başkanı olarak görevini sürdürür.
  • Olağanüstü itiraz kabul edilir, 31 Mart’ta yapılan İBB Başkanlığı seçimi iptal edilir. Bu ihtimalde İmamoğlu’nun da mazbatası geri alınır. Seçime kadar İBB Başkanlığı görevini geçici olarak, belirlenecek bir isim yürütür.
  • İktidar blokunun itirazı sadece İBB Başkanlığı için olsa da, YSK tüm İstanbul seçimini iptal edebilir. Bu ihtimalde, İmamoğlu’nun yanı sıra tüm ilçe belediye başkanları ve belediye meclis üyelerinin mazbataları iptal edilir.
  • MHP’nin iki ilçedeki itirazını dikkate alan YSK, Maltepe ve Büyükçekmece’deki seçimleri iptal edebilir, bu ilçelerde seçimler yenilenebilir.

31 Mart Seçimleri öncesi, olası iptal durumunda seçimin yenileneceği tarih olarak 2 Haziran’ı belirlemişti. Ancak bu konuda YSK, yeni bir seçim takvimi de ilan edebilir. Tekrar seçim tarihinin belirlendiği günden itibaren 60 günlük bir takvimi var. Ancak bu takvim 45 güne de çekilebilir. Bu da, örneğin bugün kararın açıklanması ihtimalinde, en erken 30 Haziran’da seçimin tekrarlanması anlamına geliyor.