Lübnan’da Başbakan Hariri İstifa Ettiğini Duyurdu

Lübnan’da yaklaşık 15 gündür devam eden hükümet karşıtı eylemler sürerken, başbakan Saad el-Hariri istifa edeceğini duyurdu. Alınan bilgilere göre Hariri, istifasını sunmak üzere cumhurbaşkanlığı sarayına gideceğini duyurdu.

Lübnan’da ise istifaya temkinli yaklaşılıyor. İstifanın Suudi Arabistan baskısıyla gündeme getirildiği belirtilirken, söz konusu istifa ile içinde Şii Hizbullah ve Şii Emel örgütü olarak bilinen AMAL ( Afwaj Al-Muqawama Al-Lubnaniyya-Lübnan Direniş Tugayı), Hristiyan Ulusal Özgürlük Hareketi ve Dürzi Demokratik Parti’nin yer aldığı 8 Mart İttifakı’nın “köşeye sıkıştırılmasının” amaçlandığı yorumlanıyor. Bu istifa ile siyasi kutuplaşma içindeki Lübnan’daki diğer koalisyon 14 Mart İttifakı’nın “meşrulaştırılmasının” amaçlandığı belirtiliyor. Suudi Arabistan destekli 14 Mart İttifakı’nda Saad Hariri liderliğindeki el-Mustakbel (Sünni), İlerici Sosyalist Parti (Dürzi), Ketaib Partisi (Hıristiyan) ve  Lübnan Güçleri (Hıristiyan)   bileşenleri yer alıyor.

İstifanın 8 Mart İttifakı’nın adayı olarak seçime giren ve kazanan Cumhurbaşkanı Michel Aun tarafından henüz kabul edilip edilmediğine dair net bilgi yok.