25 Kasım’da “Erk”ek ve Devlet Şiddetine, Polis Saldırısına Rağmen, Kadınlar Yine Sokaklardaydı

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü için kadınlar İstanbul ve Ankara başta olmak üzere, coğrafyanın dört bir yanında sokaklardaydı.  Ankara’da  yapılan eylem öncesi kadınlar, eylemin toplanma noktası olan Çankaya Belediyesi önüne saat 18:00’de, hazırladıkları dövizler ve sloganlarla geldiler. Çankaya Belediyesi önünde çeşitli kadın örgütlerinin yanı sıra, Anarşist Kadınlar’ın da hazırladıkları kara-mor dövizlerle gelerek sloganlarla, yürüyüşün başlamasını beklediler.

Kadınların toplanmaları sürerken, alanda bulunan polis şefleri de provokatif tavırlar ve çeşitli bahanelerle yürüyüşü engellemek istediler. Ancak eylemci kadınların kararlı duruşu sayesinde, bu olası polis provokasyonu boşa çıkarıldı ve kalabalık bir şekilde Sakarya Caddesi’ne doru yürüyüşe geçildi.

Yürüyüş güzergahı boyunca atılan sloganlar, zılgıtlar ve söylenen şarkılardan sonra basın açıklamasının gerçekleştirileceği Sakarya Caddesi’ne gelindi. Burada okunan basın açıklamasının ve gerçekleştirilen kısa bir müzik dinletisinin ardından eylem sonlandırıldı.

İistanbul’da ise saat 19:00’da Tünel Meydanı’ndan başlayacak 25 Kasım eylemi öncesi çeşitli kadın örgütleri ve Anarşist Kadınlar farklı güzergahlardan Tünel’e geldi.

Tünel’de başlayacak yürüyüş öncesi, Devlet, elini bedenimden çek! Devlet, elini hayatımdan çek! Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz! Kadınlar birlikte, birlikte güçlü!” sloganlarıyla eylemin başlaması beklendi.

Eylem için yürüyüş başlamak üzereyken, tıpkı Ankara’da olduğu gibi, burada da polisin yürüyüşü engellemeye yönelik provokatif tutumuna rağmen, kararlı tutumla engelleme girişimi boşa çıkarıldı.

Sloganlar, alkışlar ve zılgıtlarla başlayan yürüyüş, Rusya Konsolosluğu önünde okunan basın açıklamasının ardından sonlandırıldı.

Basın açıklamasının okunması sonrası eylemciler dağılmaya başlarken, provokatif tavırlarını sürdüren ve İstiklal Caddesi’nin farklı noktalarında barikatlar oluşturan polis, eylemcilere saldırdı. Söz konusu polis saldırısı sırasında bazı eylemcilerin hafif yaralandığı, herhangi bir eylemcinin gözaltına alınmadığı öğrenildi.