20 Mart 2019’da bir davaya katılmak için Silivri’ye giden bir kadın avukat, erkek arkadaşı ile konaklamak için Silivri Öğretmenevi’ne gitmişti. Otel görevlisine aynı odada kalacaklarını beyan eden çiftten otel görevlisi evlilik cüzdanı istedi. Avukat, evli olmadıklarını belirtince görevli ilgili mevzuat uyarınca aynı odada kalamayacaklarını ifade etti. Bunun yerine tek kişilik ayrı odalarda ya da dört kişilik odalarda kendileriyle aynı cinsiyetten misafirler ile kalabileceklerini söyledi.
Bu gelişme üzerine avukat, MEB’in Öğretmenevi Uygulama Yönergesi’nin ilgili hükümlerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle dava açtı.
Avukat dava dilekçesinde, Kimlik Bildirme Kanunu’nda otel ve benzeri yerlerde kimlik bildirimi yapılmasını zorunlu kıldığı ancak evlilik cüzdanı ibraz edilmesini zorunlu kılmadığını belirtti. Dilekçede, “Evli çiftler ile evli olmayan çiftler arasında ayrımcılık yapıldığı, bu durumun eşitlik ilkesine aykırı olduğu, manevi varlığı geliştirme hakkının ve özel hayata saygı ilkesinin ihlal edildiği” söylendi.
MEB Öğrencileri Bahane Etti
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Danıştay’a gönderilen savunmada ise “Yönergeye konu kurumlarda gerek resepsiyon gerekse de kat hizmetleri ve benzeri departmanlarda mesleki ve teknik eğitim okul ve kurum öğrencilerinin stajyer olarak beceri eğitimi yaptıkları, bu nedenle bu kurumların sadece konaklama yeri olarak değerlendirilmesi gerektiği” görüşüne yer verildi. Silivri Kaymakamlığı ise savunmasında mevzuat doğrultusunda işlem tesis edildiğini bildirdi.
Taraflarının beyan ve savunmalarını alan Danıştay 10. Dairesi, evli olmayan çiftlerin aynı odada kalamayacağına dair düzenlenenin yürütmesinin durdurulması talebini reddetti.