Irak’taki ABD Hedeflerine Füze Saldırıları

ABD’nin Kasım Süleymani suikastı sonrası bölgede, belirli tonlarda artan bir gerilim gözleniyor. Tahran’dan yapılan intikam açıklamaları sonrası gözler İran’a çevrilirken, bugün akşam saatlerinde, gerilimin şu andaki merkezi denebilecek Irak’tan, ABD hedeflerine saldırı haberleri geldi. Irak kaynaklı haberlere göre Bağdat Yeşil Bölge’de bulunan ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği yakınına, 2 roket atıldı. Saldırının kaynağına dair bilgi verilmedi. Saldırı sonrası ABD Büyükelçiliği’nde uyarı sirenlerinin çaldığı öğrenildi. Elçiliklerin, devlet binaları ve şirket temsilciliklerinin yoğun olarak yer aldığı ve Bağdat’ın diğer bölümlerinden yalıtılmış olan Yeşil Bölgeye, saldırı sonrası girişler durduruldu.

Bir diğer saldırı haberi ise Selahaddin vilayetinden geldi. Salahaddin vilayetinde ABD güçlerinin kaldığı ve ülkenin en büyük askeri üssü olan Beled Üssü’ne de füzeli saldırı düzenlendiği öğrenildi. Al Jazeera’nın haberine göre üsse iki füze düştü.

Öte yandan Irak Hizbullah’ı El Nuceba Hareketi Özel Operasyonlar Komutanı yayınladığı mesajda, “Irak güvenlik birimlerindeki kardeşlerimiz yarın akşamdan itibaren ABD üslerinden en az 1 km uzaklaşmaya başlasın.” ifadelerini kullandı. Irak Petrol Bakanlığı’nın bildirdiğine göre ise, Basra’daki yabancı petrol şirketlerinde çalışan onlarca Amerikalı görevli, Irak’tan ayrıldı.